Tornaveu
El CAT homenatja els recuperadors de la gralla a Catalunya

Xavier Planas, Joan Masip, Miquel González i Eloi Martí han aconseguit en aquest temps fer diverses aportacions, en el terreny formatiu; l’habilitat per dur el so de la gralla a nous territoris, la capacitat per adaptar-se a les més diverses circumstàncies i la contribució a actualitzar el repertori funcional per a balls de gralles i cercaviles. A més de formar i ajudar a la consolidació de nous grups i de recuperar antigues músiques tradicionals per a gralles, els Grallers de l’Acord van fer gires per Provença, Portugal, Anglaterra, França, Itàlia i Cuba. Entre les col·laboracions que van fer amb altres estils i disciplines, hi ha la Companyia Elèctrica Dharma, amb qui van girar durant el 1994, i la companyia teatral La Cuadra de Sevilla, dirigida per Salvador Tábora. El grup també té una remarcable i variada producció discogràfica: Ara venen tremolant la geganta i el gegant (1983), Grallers de l’Acord (Tram, 1993) i Fruit del temps (Tram, 2000).

Com explica un dels organitzadors de l’acte, Carles Giralt, el conjunt ha esdevingut per a molts músics un referent important: “Van estirar del carro en un moment històric determinat, quan s’acabava d’estrenar la democràcia a Espanya”. Segons Giralt, si avui dia el món de la gralla compta amb grallers extraordinaris en l’àmbit interpretatiu en part és gràcies a músics com ells, que van obrir camí en el camp de la música popular i tradicional.

L’espectacle està dividit en 4 grans blocs representats per 4 formacions. Al primer bloc, els Grallers de l’Acord tornaran als escenaris recuperant els temes més emblemàtics del grup Tigger Rag, Mi casita de papel o Yesterday, amb el seu estil propi i so tant característic. En el segon bloc, els Quatre Quarts posaran en relleu la seva labor educativa, com la creació de l’Escola de Música i Instruments Tradicionals de Vilanova i la Geltrú, fet que a dia d’avui ha ajudat que la gralla sigui un dels instruments que es cursen a l’Escola Superior de Música de Catalunya. En aquest nou paradigma la gralla i el seu context ha fet un gir de 360 ⁰. El nivell qualitatiu dels projectes que es presenten i el virtuosisme d’alguns dels seus protagonistes fan possible propostes musicals com Quatre Quarts, que podríem definir com el màxim exponent de la música acadèmica per a gralla d’avui dia.

El tercer bloc, encapçalat pels Criatures, farà èmfasi a la capacitat d’assolir un nivell de difusió internacional considerable del so de la gralla i l’obertura a noves possibilitats artístiques. Grallers de l’Acord van ser els primers en dur el so de la gralla més enllà de les fronteres habituals de Catalunya. Destaquen les seves gires a Alemanya, Provença, Portugal, Anglaterra, Itàlia i Cuba. Actualment el so de la gralla ja no té fronteres: Manu Sabaté juntament amb la formació bretona Spontus duu el seu projecte folk per tot el territori francès; la Cobla Catalana dels Sons Essencials ha actuat a l’Smithsonian Floklife Festival de Washington i al Tourism Festival de Shanghai; i el duet Criatures, guanyadors de la 9a edició del Concurs Sons de la Mediterrània dels premis Enderrock han fet arribar la delicadesa i elegància de les seves creacions al Hong-Kong Arts Festival.

Vols venir al concert Tribut a l’Acord?

T’oferim un CODI DE DESCOMPTE per assistir-hi!

CODI: 310120

*Presentant aquest codi a taquilla, tindràs un 40% de descompte sobre el preu de l’entrada general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa