La cançó improvisada pot ser una gran eina de creixement personal. Aquest és el convenciment de l’Associació Cor de Carxofa, impulsora del portal Eduglosa.cat, presentat el 19 de juny al Centre Artesà Tradicionarius. Amb la presentació d’aquesta pàgina web, es desitja que tota la comunitat educativa tingui una referència de consulta compartida. En un context que tendeix cap al predomini de l’audiovisual, vol crear-se xarxa entre tots els centres que aposten per la rapidesa, enginy, o la creativitat que promouen els garrotins, les nyacres, les corrandes, les perdiuetes, les jotes, o altres gèneres musicals presents arreu de la geografia catalana.
Eduglosa es presenta en societat com una eina interdisciplinar en l’àmbit de l’educació no formal. Segons Cor de Carxofa, la cançó improvisada és un “recurs per a millorar l’expressió oral i l’enriquiment del vocabulari”, però també altres competències artístiques o socials, com ara “l’aprenentatge musical, la creació, la participació, la comunicació o la cohesió social i de grup”.
Poques setmanes després de conèixer l’informe de la Plataforma de la Llengua, que alerta que el català ha perdut 300.000 parlants en els darrers quinze anys, el projecte vol contribuir al “foment de la llengua i de la cultura catalana” en una iniciativa tan educativa i intel·lectual com creativa, lúdica i festiva.
Amb l’objectiu que els mestres i professors disposin de les eines necessàries per a transmetre les normes de la cançó improvisada als alumnes, el portal inclou una extensa glosoteca classificada en sis àmbits: tipus de recursos segons nivell, mètrica, melodies, cicle educatiu a qui van adreçats (primària / secundària / batxillerat / adults), territoris on es reciten, i competències bàsiques que promouen. A la web, per altra banda, també s’hi pot consultar les programacions que han fet servir alguns centres educatius sobre l’ensenyament de la recitació, que poden ser de gran ajuda per les escoles o instituts que vulguin seguir les seves passes.
Eduglosa.cat compta també amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua, la Fundació Lluís Carulla i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.