Tornaveu
Comença el Tradicionàrius 2020, dedicat al músic i compositor basc Kepa Junkera

Un any més, arriba una nova edició del festival internacional de folk Tradicionàrius. En aquesta ocasió, el concert inaugural i el festival en si es dedicaran a la figura de Kepa Junkera. L’acordionista basc, molt vinculat al Tradicionàrius des de les seves primeres edicions, va patir un ictus l’any 2018 del qual encara s’està recuperant. Per aquest motiu, s’ha decidit retre-li un homenatge aquest any. El concert tindrà lloc aquest divendres, 10 de gener, a les 22.30 h, al Centre Artesà Tradicionàrius. A partir de les 22.00 h, però, ja es podrà gaudir d’una cercavila inaugural a la plaça de la Vila de Gràcia, protagonitzada per Kabum i el Col·lectiu Guirigall. El Tradicionàrius s’allargarà durant 13 setmanes i presentarà més de 70 activitats.

Aquest divendres, el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) acollirà un concert inaugural molt especial dedicat a la figura de Kepa Junkera. El festival folk internacional Tradicionàrius, que enguany arriba a la seva 33a edició, evocarà la trajectòria de l’acordionista basc amb la banda Kepa Aurrera. Dins d’aquesta formació s’hi trobarà una representació significativa d’aquells intèrprets catalans que van col·laborar amb ell al disc ‘FOK’, que va guanyar el premi Enderrock 2018 com a millor disc de folk de l’any.

Alguns d’aquests artistes participants seran l’arpista especialitzat en arpa cèltica Josep-Maria Ribelles, el duo Ballaveu, el grup TXEK, la formació musical El Pont d’Arcalís, el duo format per Guillem Ballaz i Marta Rius i, finalment, l’acordionista especialitzat en acordió diatònic Guillem Anguera.

Seguidament, tindrà lloc l’actuació de Gaizca Project, que és un grup especialitzat en músiques tradicionals gallegues, basques i catalanes des d’una òptica contemporània. Els seus integrants són les gallegues Ialma, el basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona. El seu disc, a més, és considerat un dels deu millors treballs d’arrel nacional de l’any 2019 per la revista musical Mondo Sonoro.

El concert començarà a les 22.30 h, però a partir de les 22.00h ja es podran anar escalfant motors amb la ja tradicional cercavila inaugural a la plaça de la Vila de Gràcia. Els encarregats d’aportar aquest toc més festiu seran Kabum i el Col·lectiu Guirigall.

Més de 70 activitats repartides en tretze setmanes

El president del Centre Artesà Tradicionàrius, Jordi Fàbregas Canadell, ha celebrat la varietat de propostes que presenta el Tradicionàrius enguany, i també el marcat caràcter innovador que sempre persegueix el festival.

El percussionista Arnau Obiols serà un dels primers artistes que trepitjarà l’escenari del CAT el pròxim dijous, 16 de gener, a les 21.30 h. El seu concert, a més, inaugurarà el cicle ‘Concerts arran d’escenari’, que presenta actuacions de proximitat entre músic i públic. L’instrumentista de l’Alt Urgell presentarà el seu darrer disc, ‘Tost’, que en paraules seves representa ‘un ritu sonor íntim i un art primitiu i nou alhora’.

El divendres 17 de gener a les 22.00 h serà el torn del grup de música folk Riu, que ha escollit l’escenari del CAT per començar la gira de celebració dels seus deu anys damunt dels escenaris. Un dia després, dissabte 18 de gener a les 22.00 h, El Pont d’Arcalís oferirà un repertori ballable de temes populars i tradicionals de les comarques del Pirineu. Aquella mateixa nit també actuarà el trio de ball folk La Portàtil FM, que presentarà el seu últim disc Tres com si res.

Fàbregas també s’ha mostrat molt orgullós d’anunciar que enguany s’ha recuperat l’Església de Santa Maria de Gràcia com a espai per oferir concerts. Concretament, aquest edifici emblemàtic acollirà el concert gratuït de Cornamusa i Orgue de Josep Mateu i Francesc Sans el dissabte 15 de febrer.

L’Associació Cultural TRAM, premi Joan Amades 2019

A finals del mes de desembre de 2019, la tasca de l’Associació Cultural per a la Tradició Musical (fundadors del Centre Artesà Tradicionàrius) va ser reconeguda amb el premi Joan Amades de cultura popular. Aquest guardó l’atorga l’Associació Cultural Joan Amades anualment, i el seu objectiu principal és reconèixer la tasca d’aquelles persones i/o organitzacions que treballen en favor de la cultura popular i tradicional catalana. La cerimònia d’entrega d’aquest guardó tindrà lloc el divendres 17 de gener, a les 19.30 h, al Centre Artesà Tradicionàrius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa