Poques vegades una persona pot ser tan útil per preservar la memòria de tantes. Gràcies Albert Massip, moltes cançons anònimes de les terres gironines han estat rescatades de l’oblit. Tot i que probablement el verb més adequat seria “reviscudes”. Al capdavall, lluny de registrar les cançons amb la mera voluntat d’emmagatzemar-les, Massip vol difondre-les perquè els seus veïns les tornin a sentir com a pròpies. Amb aquest propòsit neix el Festival Càntut, que entre el 18 i 20 de novembre aglutinarà una vintena de concerts i xerrades entorn el patrimoni etnomusicològic a Cassà de la Selva.

Càntut ens trasllada al passat, certament, però no pas amb una voluntat romàntica i evocadora, sinó pragmàtica i propositiva. L’espectacle Glosa i tampis, a càrrec del grup Cor de Carxofa, vol difondre l’art d’improvisar versos cantant, que de la mà de les corrandes ha viscut una progressiva popularització des de principis de segle. Plataforma de difusió de les iniciatives més trencadores en la recerca del cançoner popular, Càntut serà una bona oportunitat per conèixer els resultats obtinguts per la investigadora Barbara Von Hoestenberghe. Sota el títol Testimoni viu d’una investigadora bàrbara, la sociòloga belga ha recollit i versionat les cançons tradicionals del Massís de les Gavarres.

El taller “Eines didàctiques per utilitzar la música i el moviment a l’escola”, impartit pels professors de l’escola Joan Llongueras, descobrirà els secrets del mètode Dalcroze, un sistema pedagògic sustentat en la coordinació rítmica, la improvisació musical i el llenguatge corporal. Si bé està circumscrita a l’àmbit musical, la seva execució permet desenvolupar la creativitat dels nens en altres esferes del seu aprenentatge.

No oblidar els clàssics.

La programació del Festival Càntut incorpora formats més convencionals, com ara els concerts, les exposicions o els documentals. Entre aquests destaca la presentació oficial del disc Goigs de Pasqua, interpretat per la Colla dels Tranquils. El seu enregistrament, editat pel Departament de Cultura, remet als antics dissabtes de Rams i Pasqua, quan, acompanyats d’uns panderos i molta valentia, els joves del veïnat d’Esclet (Cassà de la Selva) anaven a cantar goigs a les cases a canvi de beure, queviures i qui sap si la simpatia de les pubilles. El compacte hauria estat impensable sense la feina de Gianni Ginessi i Jaume Ayats, professors d’etnomusicologia a la UAB i l’ESMUC respectivament.

Recollir el cançoner popular de les comarques catalanes és una tasca col·lectiva. Iniciatives privades, personals o institucionals han treballat els darrers perquè no es perdin peces d’una gran vàlua etnològica. Esperem que la Fonoteca de Música Tradicional Catalana creï les aliances necessàries per atrapar i difondre electrònicament totes aquestes obres. El projecte Càntut marca un camí molt interessant a seguir. Esperem que tingui un llarg recorregut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa