Tornaveu
Campus Ebrefolk, el sentiment de pertinença al territori

El Campus Ebrefolk de Música i Ball populars de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià arriba aquest cap de setmana a la cinquena edició consolidant-se com un punt de trobada de la música, la cançó i la dansa d’arrel tradicional en el marc dels Països Catalans. Amb seu a Móra d’Ebre, ofereix entre divendres i diumenge tallers de ball, cant i instruments autòctons impartits pels millors especialistes. Una referència que, segons l’organització, “serveix per protegir aquest patrimoni musical, donant-lo a conèixer i creant consciència social”, perquè apropa els assistents a “la cultura popular, enriqueix la sensibilitat i desperta sentiments de pertinença a un territori”. Aquest Campus pretén compartir experiències i coneixements aprofundint en l’obra de folkloristes i etnògrafs, alhora que mostrarà una actualitat viva que avança un futur esperançador en aquest camp musical.

El Campus és una iniciativa de l’associació Espai de So, que pretén difondre el patrimoni etnomusical de les terres banyades per l’Ebre i els seus afluents –un espai compartit per Aragó, Catalunya i el País Valencià– per mitjà de tallers, xerrades, actuacions musicals i exposicions. Creat l’any 2013 i reconegut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’articula bàsicament en tallers destinats a tots aquells que vulguin acostar-se a un coneixement més profund de la cultura musical tradicional del territori. I tal com es relata al web del Campus, “la identificació que la població d’aquests territoris ha forjat al voltant de la jota és tota una fita, però aquest gènere musical que ha esdevingut un tret identitari és només la punta de l’iceberg d’un patrimoni immaterial ben fràgil i molt més ampli i desconegut”. És per això que el Campus busca consolidar-se com un punt d’encontre per a l’aprenentatge, l’intercanvi i la difusió de coneixements, la interrelació, la convivència i el treball de grup en un entorn privilegiat.

I a banda dels cursos de formació, hi ha activitats formatives complementàries obertes a la participació ciutadana que són gratuïtes. Tenen lloc a Sant Mateu del Maestrat (taller de dansa i bureo) i a Móra d’Ebre (conferència inaugural, ronda, vetlada de versadors i bureo). Ebrefolk compta amb l’ajut econòmic de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya a banda del suport de nombroses associacions locals i comarcals catalanes, aragoneses i valencianes.

Trobareu tot el programa formatiu, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa