Tornaveu
Arriben les Festes de Santa Eulàlia 2020 a Barcelona

Passejades de gegants, balls de bastons i sardanes, castellers, trobades de puntaires, correfocs… Aquestes són només algunes de les activitats de cultura popular que podreu trobar als carrers de Barcelona durant la celebració de les Festes de Santa Eulàlia.

El tret de sortida de les festes el marcaran els més petits el divendres 7 de febrer a les 10.00h amb la lectura del pregó a la plaça de Sant Jaume. Unes hores més tard, a partir de les 20.00h del vespre, la plaça de Sant Jaume s’engalanarà per rebre els balls del Lleó, els Gegants de Santa Maria del Mar i l’Àliga.

El dia següent, dissabte 8 de febrer, estarà farcit d’activitats. A les 10.30h del matí tindrà lloc la Trobada Sardanista Infantil a la Plaça de Sant Jaume i just al costat, a la Plaça dels Àngels, s’iniciarà la cercavila de gegants infantils i d’escola. Unes hores més tard, a partir de les 12.00h, els esbarts dansaires oferiran una mostra de danses tradicionals a l’Avinguda de la Catedral, i els bastoners ho faran a la Plaça de Sant Jaume.

El diumenge 9 de febrer de 10.30h a 13h se celebrarà la 12a Trobada de puntaires de Santa Eulàlia, que reunirà més de 500 puntaries, especialment de Barcelona i també d’altres poblacions d’arreu de Catalunya. Segons Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires, la trobada és “una oportunitat per veure el que s’està fent en puntes a Barcelona i rodalies, de descobrir què fan les altres puntaries, d’intercanvi de maneres d’idees i de maneres de treballar”. El mateix diumenge a les 10.00h també tindrà lloc la cercavila dels Falcons a la Plaça Nova i una posterior exhibició de figures a la plaça de Sant Jaume.

El dimecres 12 de febrer al matí, dia de Santa Eulàlia, tindrà lloc la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la plaça de Sant Jaume. A partir de les 18.30h de la tarda, hi haurà la passejada de les Laies i una gran xocolatada a la plaça de Sant Josep Oriol. Una mica més tard (a les 20.25h), la gegantona Laia s’acomiadarà amb el seu ball final a la plaça de Sant Jaume.

L’espectacle ‘Eulàlia’ de l’Esbart Ciutat Comtal, una activitat estrella

Des de ja fa vuit anys consecutius, l’espectacle de música i dansa ‘Eulàlia’ de l’Esbart Ciutat Comtal és una de les activitats estrella de les festes de Santa Eulàlia. L’actuació, que va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2013, explica la vida i passió de Santa Eulàlia en un escenari privilegiat: la Catedral de Barcelona. Segons Lluís Calduch, director i coreògraf de l’espectacle, “haver creat una obra d’aquesta magnitud a partir d’una moixiganga amb 50 ballarins ha estat un somni fet realitat”.

Les representacions tenen una durada de 27 minuts, i es podran veure únicament els dies 8 i 9 de febrer a les 21.00 h i a les 16.45 hores, respectivament.

Les Festes de Santa Eulàlia incorporen novetats

Aquest és el primer any que el Palau de la Virreina (Les Rambles, 99) acull l’exposició ‘Fantàstics!’, que presenta un total de deu bèsties d’imatgeria festiva fantàstiques d’arreu de Catalunya. La mostra es podrà visitar fins al 9 de febrer de 10.00 a 20.00 h.

L’espectacle de dansa NUeS de l’Esbart Maragall també és una de les grans novetats d’aquest any. L’actuació, que tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume el divendres 7 de febrer, a les 20.15 h, s’allunyarà de la dansa tradicional i incorporarà elements i idees contemporànies. El fil conductor d’aquesta proposta artística partirà de la base que la societat només ha avançat a partir de conflictes.

El Correfoc, que tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume el dissabte 8 de febrer a partir de les 20.30 h, promet ser més espectacular aquest any. La traca final estarà conformada per un casstell de focs que es dispararà des de l’Ajuntament, i servirà per donar pas a les cançons ballables del DJ ‘lo Puto Cat’.

Enguany, la tradicional Diada Castellera de Santa Eulàlia donarà la benvinguda oficial a la Colla dels Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample el diumenge 9 de febrer a la plaça de Sant Jaume a partir de les 11.00 h. Els Esquerdats actuaran per primer cop en una diada castellera amb les altres colles de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sarrià, els Castellers del Poble-Sec (Bandarres), els Castellers de Sants (Borinots), els Castellers de la Sagrada Família i La Colla Jove de Barcelona.

Finalment, la popular desfilada musical de la Banda del Col·legi Pare Manyanet i de la Banda Simfònica de Roquetes – Nou Barris canvia el seu recorregut i hora de sortida. Les formacions musicals sortiran des de dos punts diferents de la ciutat el diumenge 9 de febrer a partir de les 18.00 h de la tarda. La Banda del Col·legi Pare Manyanet iniciarà la desfilada des de la Plaça de Sant Josep Oriol, i la Banda Simfònica de Roquetes-Nou Barris des del Portal de l’Àngel. Està previst que totes dues es trobin a les 18.45 h a la plaça de Sant Jaume per oferir un concert final conjunt.

—————————————————————————————————————————————-

Per a més informació, podeu consultar tota la programació de les Festes de Santa Eulàlia 2020 a la pàgina web oficial de Barcelona Cultura Popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa