La preestrena d’Aloja, l’últim CD de La Cobla Catalana dels Sons Essencials, serà a l’Auditori de Sant Cugat de Sesgarrigues, el 23 de Març a les 20:00h

El projecte musical de Marcel Casellas, La Cobla Catalana dels Sons Essencials (CCSE), va néixer amb la voluntat de difondre els “gèneres esporògens” catalans. Casellas, gran estudiós i renovador de la música tradicional, concep la música esporògena com aquella que compleix dos requisits: és conscient de la catalanitat de la seva obra compositiva, i posa un èmfasi especial en els paràmetres referents al ball i al moviment. Una definició que troba en el contrapàs, el ball pla i rebatut, la jota i la rumba els seus estils més característics.

En la CCSE, Casellas segueix executant el fil conductor que ha motivat bona part de la seva carrera: captar sons moderns, o fins i tot avanguardistes, i embolcallar-los per una estructura musical típicament catalana. Segons la filosofia musical del compositor espluguí, les sonoritats modernes han d’adaptar-se al llegat històric musical de cada país. Amb projectes com La Principal de La Nit o Estramp Jaç, Casellas ha demostrat que era possible casar estils increïblement distints (jaç, hip-hopp, reaggue, world music) en els fonaments de la música tradicional catalana.

Aloja, el nom del tercer treball de la CCSE, fa referència a una de les nimfes més encisadores que documenta la mitologia catalana. Les aloges es caracteritzen per afavorir els naixements, la fertilitat i la protecció dels nadons. El cant d’aquestes criatures, que només abandonen les seves coves les nits de lluna plena per ballar vora les aigües gèlides, és captivador. Un títol suggerent, en definitiva, que ens invita a creure que la cobla segueix explorant el seu caràcter experimental i vitalista en aquest nou compacte.

Cal destacar que a l’espectacle del 23 de març a l’Auditori de Sant Cugat de Sesgarrigues hi participaran una sèrie de balladors d’arreu del país. Marina Escoda, Núria Quadrada, Jordi Rubio, Lluís Fàbregas o alguns membres de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, entre d’altres. Després del concert de preestrena, La Cobla Catalana dels Sols Essencials preveu oferir una presentació oficial del CD L’aloja al mes de juny al Vinseumde Vilafranca, i planeja gira per aquest mateix any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa