Tornaveu
“Al Tall”: la riproposta valenciana

Tot i que ara sembli difícil de concebre, a mitjans dels setanta era molt estrany trobar grups capaços d’oferir cançons tradicionals valencianes sense renunciar als estils musicals moderns. El panorama musical definia uns clixés molt marcats que impedia el contacte entre propostes estètiques considerades antagòniques. Al Tall (1975 – 2013) contribuí decididament a trencar aquests esquemes, oferint una proposta musical autòctona, innovadora i fresca. Les seves cançons, que bevien del llegat folk dels compositors nord-americans (Joan Baez, Peete Serger Bob Dylan) no defugien el compromís nacional i lingüístic que el context polític exigia.

Entre el 24 de novembre de 2016 i el 7 de gener de 2017, el Centre de Cultura Contemporània Octubre (Carrer Sant Ferran, 12, València) alberga l’exposició “Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià”. En els seus viatges arreu d’Europa, el conjunt liderat per Vicent Torrent adquirí un ampli bagatge musical. Ignasi Jiménez, rector de la Universitat d’Alacant, n’explica un especialment significatiu: “En una trobada a Arles, van aprendre una paraula i una idea que els va donar l’argument per a continuar fent el que sempre havien fet: la riproposta, refer la música tradicional amb instruments d’avui i amb lletres d’avui, lletres per a la festa, lletres per a l’expressió de la crítica i lletres per a recuperar la memòria i per a construir el futur”

Fruit d’aquest progressiu entusiasme, impulsaren les Trobades de Músiques del Mediterrani, on establiren contacte amb música marroquina i gnawa. Aprendre les sonoritats provençals, turques, sardanes, italianes o gregues els va permetre recuperar i inventar cançons tradicionals des d’una perspectiva més àmplia. “Al Tall –prossegueix Jiménez—ha internacionalitzat la música tradicional valenciana i ha ajudat a fer de les músiques del mediterrani un món d’intercanvi i de col·laboració”.

Al Tall, 35 anys de música mediterrània des dels Països Catalans” ha estat en itinerància pel País Valencià tot el 2016. Podeu visitar-la digitalment clicant en el següent enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa