Tornaveu
Publicades 218 cançons populars de Sant Julià de Cerdanyola i el Berguedà

De l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya sempre se n’ha destacat la dimensió col·lectiva, la imprescindible col·laboració de tantíssima gent per rescatar desenes de milers de cançons que estaven a punt de caure en l’oblit. Ara bé, dins aquest gran magma de complicitats i esforços compartits, és just reconèixer persones amb noms i cognoms que van destacar per sobre la resta. En els darrers anys -sobretot el darrer, amb motiu de la commemoració del centenari de l’OCPC- s’ha posat el focus en la vida d’alguns dels recopiladors més destacats: Joan Tomàs, Palmira Jaquetti, Baltasar Samper, etc. Probablement queda pendent desviar també la mirada cap aquells cantaires que van sobresortir per la quantitat de cançons que van compartir amb els missioners.

Aquest és l’exercici que ens proposa L’Hereu Mill, arxiu vivent de cançons populars, la tercera publicació de la Berguedana de Folklore Total. En les 346 pàgines del llibre s’hi analitza les 224 peces que Josep Casals Cirera va compartir amb el mestre Joan Tomàs: les melodies, les lletres i també comentaris del cantaire i del recol·lector. El repertori és un testimoni únic de les cançons que es cantaven a Sant Julià de Cerdanyola, i al conjunt del Berguedà, a principis del segle XX. Les melodies -sobretot cançons- van ser recollides entre 1926 i 1927, quan Casals tenia 55 anys. La transversalitat de les temàtiques és amplies: cançons infantils, amoroses, festival, religioses, de treball i oficis, sobre rituals de l’any, de capta i de rodames, de temàtica local, i també danses.

Tomàs el va descriure com “un home molt agradable, xiroi i al mateix temps humil. Afina molt, tant que jo, pocs cantaires rurals he trobat que afinessin tant com ell (…) Havia fet de pagès, i quan s’esqueia l’època de la sega formava part de les colles que anaven des del seu poble a segar a l’Urgell. També havia anat amb els paquetaires (contrabandistes) cap a França a fer de paquet).
El llibre ha estat elaborat per membres de la Berguedana de Folklore Total (Ferran Badal, María del Agua Cortés, Eloi Escútia, Ramon Gragés, Neus Simón) i persones externes a l’entitat (Joan Figueres, Xavier Pedrals i Liliana Tomàs). Prèviament, l’entitat ha publicat dos volums de Danses tradicionals del Berguedà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa