Tornaveu
Presentació de ‘Torturades’ a la seu del Gran Orient de Catalunya

A Torturades (Comanegra, 2023), Gemma Pasqual dona veu a vint-i-dues dones que, entre 1941 i 2019, han estat víctimes d’agressions policials a la comissària de la Via Laietana de Barcelona. Escrit en format de docudrama, s’hi recullen testimonis d’activistes polítiques i també de preses comunes que van ser arrestades per la seva condició marginal: prostitutes, immigrants o gitanes.

El llibre, prologat per l’advocada Carla Vall, serà presentat en la pròxima Tinguda Blanca del Gran Orient de Catalunya, dilluns 19 de juny (19.30 h) a la seu dels francmaçons catalans (C./ Mallorca, 125, baixos, 3a). L’acte comptarà amb les intervencions de tres de les protagonistes de l’obra: Teresa Alabèrnia, Pilar Rabasque i Mireia Comas.

La Comissió de la Dignitat i altres col·lectius es manifesten cada quinze dies per exigir que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un espai de memòria. Amb la publicació de Torturades, Pasqual ha volgut aportar una mirada de gènere a les tortures que s’hi han comès i evidenciar que aquestes s’han continuat produint acabat el franquisme. En contra de la hipòtesi de les pomes podrides, l’autora manifesta que, des dels anys quaranta, s’apliquen de manera sistemàtica els mateixos patrons. El darrer capítol del llibre analitza la Brigada de Investigación Social, la Brigada de Información, i el Grupo IV. La recerca de Pasqual ha permès identificar 57 agents repressors. L’escriptora denuncia que la majoria de condemnats per maltractaments o tortura són indultats. En una entrevista concedida a Vilaweb, Pasqual denuncia que Espanya ha estat condemnada reiteradament per organismes que vetllen els drets humans. Manifesta que “de les deu vegades que la Unió Europea ha condemnat l’estat espanyol, set han estat per a Grande-Marlaska”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa