Tornaveu
Neix la primera editorial maçònica en català

La nova editorial està pensada per “facilitar eines de formació i coneixement maçònics a tots els germans” però també busca apropar la cultura maçònica a totes les persones alienes a aquesta institució, i combatre el desconeixement, prejudicis i la desconfiança que encara l’envolten, segons va declarar Albert Lecina, gran mestre del Gran Orient de Catalunya, en la presentació del projecte a la Biblioteca Arús de Barcelona el dijous passat.

A més, amb aquesta iniciativa, la federació de tallers maçònics catalans també persegueix suplir la mancança de llibres maçònics en català. “A les editorials es pensa que no es rentable fer llibres maçònics en català, i els maçons hem de treballar o bé amb llibres en castellà o bé, en llibre francesos o anglesos”, va explicar Lecina. Per això, va destacar la importància d’aquest corpus editorial “no només en l’àmbit de la maçoneria sinó en el món cultural català”.

Catàleg editorial

El GOC ja ha editat els dos primers títols del seu catàleg. El primer és un Recull de termes maçònics per al primer grau del Ritu Escocès Antic i Acceptat, un exhaustiu diccionari amb més de 500 entrades i les seves equivalències en francès i en castellà, adreçat als aprenents que s’inicien en aquest món. És una obra coral encapçalada per Ramon Pelegrí i no definitiva, obert a rebre “tota mena d’aportacions, crítiques, esmenes i suggeriments”,

El segon títol, Les eines maçòniques, és una acurada traducció de l’obra homònima de l’advocat i escriptor colombià Iván Herrera, actual president del CLIPSAS, l’organització mundial que agrupa la maçoneria adogmàtica. La traducció al català s’ha encarregat el  periodista i escriptor Pius Pujades.

La intenció del GOC és “editar entre tres i cinc llibres anuals, tant de nova creació com traduccions d’altres obres”, segons va explicar Lecina. Ja estan programats els pròxims, entre ells els grans manuscrits gòtics dels antics maçons operatius, que són la base del sistema i del funcionament de la maçoneria actual. Els llibres es distribuiran a través de la xarxa de llotges del Gran Orient.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Clara Badalona Gonzalez a abril 05, 2023 | 10:09
    Clara Badalona Gonzalez abril 05, 2023 | 10:09
    Felicitats????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  2. Icona del comentari de: Merce a abril 06, 2023 | 10:45
    Merce abril 06, 2023 | 10:45
    Perquè no digital, més asequible i a l'abast de tothom?
  3. Icona del comentari de: Clara Badalona Gonzalez a agost 04, 2023 | 19:01
    Clara Badalona Gonzalez agost 04, 2023 | 19:01
    Felicitats????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa