Tornaveu
Un llibre repassa la medicina natural amb mirada femenina

La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d’elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral han estat clau en la nostra societat, i expliquen com la natura ha permès guarir algunes afeccions. A casa nostra, han estat especialment rellevants les dones remeieres de l’època medieval i posteriorment les trementinaires. Durant segles, la recopilació d’aquests coneixements connectats a la natura, a la vida i a la mort s’han anat transmetent de manera oral i estretament lligats a la figura femenina. I aquest paper rellevant en la cura de la salut de les dones és el que recull i documenta la Glòria Sabaté al llibre Medicina en femení.  De les remeieres medievals a les trementinaires. El llibre es presentarà el pròxim dilluns, 18 de setembre a les 19.30 h a la seu de l’associació Gran Orient de Catalunya (carrer de Mallorca, 125, Barcelona) i l’entrada és lliure.

Coberta del llibre de Glòria Sabaté

Homenatge a les dones silenciades

“Aquest llibre és un petit homenatge a la veu silenciada, menystinguda, castigada i oblidada de moltes d’aquestes dones transmissores d’uns sabers ancestrals. A despit de les estratègies de desautorització, malgrat els entrebancs i recels, el fil que uneix les remeieres i bruixes medievals amb les trementinaires no s’ha trencat”, diu Glòria Sabaté.

Glòria Sabaté Marín, nascuda a Barcelona, és doctora en Filologia i professora a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Autora de diversos estudis acadèmics sobre literatura i cultura medievals, compagina la seva activitat docent i acadèmica amb l’escriptura. La filla de Lilith (2016) va ser la seva primera novel·la, i ha guanyat el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2020 amb El vel de la deessa. També és autora de La marca del lleó (2020), novel·la juvenil escrita a quatre mans amb Núria Pradas, i del llibre il·lustrat Bruixes (2021).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa