Tornaveu
Lectures de cultura popular per aquest Nadal

El món rural. La cuina del cicle de l’any (Farell edicions, 2021)

En el món rural, la cuina s’adaptava -i s’adapta encara- a la temporada i a la disponibilitat de recursos i anava sempre lligada a les feines del camp i al cicle festiu: el Nadal, la Quaresma, la Pasqua, la transhumància, el segar i el batre, la festa major, la verema, Tots Sants… Els textos de Maria Estruch i il·lustracions de Núria Puigdellívol fan un recorregut per aquella cuina, que era sobretot d’aprofitament, i inclou receptes de cada temporada i molts recursos culinaris: com fer conserves i confitures, com fer pa de pagès, com s’elaboraven els formatges, l’oli d’oliva, el vi, els embotits, etc.

Calendari de l’Ermità (Edicions Morera, 2021)

El veterà calendari, amb 147 de trajectòria, és un amplíssim recull de saviesa i cultura popular, amb informacions, consells i recursos sobre el camp, l’astronomia, fires i mercats, el santoral català actualitzat, herbes remeieres, l’hort urbà, fruites i verdures de temporada, etc. acompanyades d’articles sobre cultura popular i tradicions. L’edició del 2021 incorpora nous continguts, com les reflexions sobre pandèmies passades i del valor de la natura, a càrrec de diferents autors, un Calendari de hortolà, un calendari gastronòmic mallorquí i El calendari dels nens i les nenes, il·lustrat per Xavi Malet-Sabilana.

El llibreter de les bitlles (Cia. de Jocs L’Anònima, A Escassers! La Cultura de les Bitlles, i Llop Roig. Llibres i Cultura, 2021)

Un homenatge a la figura d’una persona humanista, en Gaspar Aguayo, llibreter i recuperador de les bitlles a Catalunya, mort ara fa 10 anys. En Gaspar Aguayo recollia tota mena d’informació relacionada amb el món de la bitlla i l’autoeditava en uns llibrets anomenats ‘Quaderns de divulgació’, amb il·lustradors del seu amic Antoni Verdú.

El llibre recull en una primera part una sèrie d’articles de gent que va conèixer personalment Aguayo, com ara Marius Serra, Daniel Cervera, Victor Baroja o el mateix Antoni Verdú. En la segona part ofereix els millors articles dels ‘Quaderns de divulgació’, respectant al màxim el format original però amb alguna millora que permet una millor lectura. Escrit per Víctor Baroja, president de la Federació de Joc Tradicional de Catalunya, i Jordi Torrente Sampedro, president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles.

Bruixes. Deu relats de dones sàvies i màgiques de la nostra història (Bindi Books, 2021)

Malgrat seva immerescuda mala fama, les bruixes són dones sàvies que des dels temps antics s’han dedicat a guarir, preparar aliments, ajudar a néixer i morir. Viuen en comunió amb la natura i d’ella obtenen tot el seu saber i tot allò que necessiten. L’escriptora i filòloga Glòria Sabaté ha escrit deu relats basats en les bruixes més conegudes de la nostra història i aquells qui les van perseguir i ajudar. Un viatge magníficament il·lustrat per Eva Sánchez a través del temps i les estacions de l’any i un homenatge a totes aquestes dones i al seu llegat.

El gran llibre del bestiari català (Penguin Kids, 2021)

Segons els autors, als Països Catalans hi ha més de 2400 bèsties festives i, en aquests moments, probablement se n’està creant alguna de nova que sortirà a ballar en la pròxima festa. Prop d’un centenar d’aquestes bèsties –amb la seva història, característiques i moltes curiositats– les podem trobar en aquest àlbum preciosament il·lustrat. Hi ha dracs i dragolins, galls, serps, lleons, mulasses, dofins, follets i éssers mitològics, des de figures històriques amb orígens a l’edat mitjana fins a noves creacions, que són una bona mostra de la riquesa i diversitat del bestiari festiu i popular català. Un obra de l’Agrupació del Bestiari i Meritxell Bayarri, juntament amb Carles Arbat (il·lustracions), ideal per al públic infantil.

Retrobestiari (Edicions Morera, 2021)

Una altra novetat de l’Agrupació del Bestiari, en aquest cas destinada al públic adult. Un recorregut pel renaixement del bestiari festiu des de finals dels anys 70, els primers de la revifalla de les festes al carrer amb els primers ajuntaments democràtics, fins a l’actualitat.

El llibre repassa les diferents tipologies de bestiari festiu repartides arreu del territori, la seva història i evolució, i inclou les veus d’alguns dels seus protagonistes, com l’actor mataroní Boris Ruiz, constructor del cap de la Momerota de Mataró, o de Jaume Bernadet Munné, fabricant de la Guita de Comediants. Amb textos d’Heribert Masana i fotografies de Ramon Saumell, Retrobestiari és el resultat d’una tasca de més de quaranta anys realitzada per GABICP, Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP) per recopilar la història i evolució del bestiari català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa