Tornaveu
La 26a Fira del Llibre del Pirineu reunirà més de 40 autors aquest cap de setmana a Organyà

Aquest divendres arrenca a Organyà (Alt Urgell) la 26a Fira del Llibre del Pirineu, un espai de trobada d’escriptors, il·lustradors, lectors, editors i llibreters per reivindicar la cultura, la llengua i tradicions de muntanya. Enguany s’estrenen un nou espai dedicat als il·lustradors pirinencs i es recuperaran la Carrerada de Llibres i la visita literària a l’Organyà històric. A més de les presentacions i les trobades dels lectors amb els autors, el programa ofereix espectacles literaris, lectures en veu alta, tallers, i exposicions.

L’edició d’enguany ret homenatge a l’escriptor, lingüista i estudiós de la cultura popular Josep Espunyes, coincidint amb l’Any Literari que se li ha dedicat al Pirineu. Per això, s’han organitzat diverses activitats dedicades a l’autor de Peramola (Alt Urgell), entre elles, Escriure la terra un homenatge en forma d’espectacle basat en la seva obra, que es farà divendres a la nit a la Plaça Major, i diumenge al matí serà entrevistat per la periodista Noemí Rodríguez.

Llibres, signatures i espectacles

A la Fira hi participaran 27 editorials i llibreries i més de quaranta autors i il·lustradors presentaran els seus treballs i novetats. Dissabte a la tarda la plaça de l’Església acollirà un dels actes centrals, la lectura de les homilies modernes, que enguany aniran càrrec de les escriptores Sílvia Soler i Vinyet Panyella, qui és també presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). A continuació serà el lliurament dels Premis Literaris Homilies d’Organyà.

La música serà també un dels ingredients principals. Hi haurà les actuacions de Diàdona (l’Associació de Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu), Elías & Elías, Quim Sabaté i, com a espectacle de cloenda, Santi Arisa & Giuseppe Costa, que presentaran Orígens, un nou treball que recupera la tradició musical que es ballava a les festes majors del segle passat.

A més, hi haurà espectacles literaris, visites a l’Organyà històric, tallers, lectures en veu alta, conta-contes i jocs infantils, i es podrà visitar l’exposició ‘Històries i Camins. Passeig literari pels camins pirinencs’. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Propostes literàries

Divendres al vespre, després de la inauguració oficial a les 18.45 h, es presentarà el llibre col·lectiu Els camins escrits del Pirineu, coeditat per Garsineu i Edicions Salòria. El projecte, liderat per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i l’Associació Llibre del Pirineu, són vint-i-tres relats d’altres tants autors ambientats en aquests escenaris.

La Fira és una bona oportunitat per apropar-se a l’extensa obra d’Espunyes, que abasta la cultura popular, la llengua, la recerca història del Pirineu o la poesia. En proposem tres. Primer, Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (PAMSA, 2001, premi Valeri Serra i Boldú 2000), on va aplegar malnoms i frases típiques de la seva comarca. L’obra la va ampliar i actualitzar després en Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2018). També Piulades de cultura popular (Salòria, 2016) un recull d’històries, mites, creences i costums d’un altre temps “que avui desapareix tan de pressa com la neu de la muntanya pirinenca al bat del sol de primavera”, en paraules del mateix autor. I la més recent, Jocs i cançons infantils d’abans (Salòria, 2022).

A Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit (Editorial Fonoll), Ivet Eroles narra l’experiència d’estigma i oblit de catorze dones sàvies, diferents, rebels: trementinaires, pastores, represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, defensores de pobles amenaçats pels pantans, padrines, mares que acompanyen els fills en el trànsit de gènere…

A Bestiari Pirinenc (Pagès Editors, 2021), Iñaki Rubio traça el paisatge i la vida al Pirineu d’abans que la mecanització del camp, les carreteres i les estacions d’esquí vestissin de modernitat els nostres paisatges.

Per als lectors més joves, a la Fira s’hi podran trobar dues novetats, Arriben els Càtars (Tradillibreria, 2022), un conte de Cara Sal i Abby Ledgar sobre la història, dels refugiats, de l’intercanvi de costums, i amb un final inspirat amb el món llegendari de muntanya. I La Quima i les Homilíes d’Organyà (Pagès Editors, 2022), de Núria Oliva, activista cultural i presidenta de Diàdona, i la il·lustradora Laura Pal, que apropa als infants un dels primers textos literaris escrits en català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa