Tornaveu
Jaume Nonell desmunta el mite de Pep Ventura en un llibre

De Josep M. Ventura i Casas (1817-1875), o Pep Ventura, pare de la sardana moderna i reformador de la cobla, s’ha parlat molt, tant de la seva figura i obra, i s’han fet tota mena d’actes al seu voltant. Però la seva biografia, construïda sobretot a partir de la recerca que en va fer Pere Coromines a finals dels anys 1920, està plena de buits, imprecisions i també manipulacions determinades. Ara, l’estudiós sardanista Jaume Nonell ha volgut apropar-se a la figura del compositor i tenorista figuerenc “des d’una perspectiva objectiva i fidel a la realitat i construir-ne una biografia més propera a l’home que al mite”.

A partir d’informació que ha recollit arreu, sobretot als arxius figuerencs, l’autor repassa en el llibre els fets més importants de la vida de Ventura, des dels seus avantpassats fins al seu fill Benet, separant “el gra de la palla –que és molta–“, desmunta falses creencies, aclareix confusions i aporta algunes dades inèdites.

Presentació a Figueres

El llibre es presentarà el divendres 17 de març (19 h), a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, la ciutat on va morir i a la qual va estar sempre vinculat. A l’acte, a més de l’autor, hi participaran Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres; Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura; la musicòloga Anna Costal –autora del pròleg–, i Àngel Madrià, director d’Editorial Gavarres, qui exercirà de conductor. Comptarà també amb actuació d’un quartet de tenores integrat per Jordi Molina, M. Antònia Pujol, Anna Costal i Oriol Martínez, dirigit pel mateix Jordi Molina, que interpretarà cinc peces de Pep Ventura arranjades pel mateix Molina.

L’acte de Figures serà el primer d’una sèrie de presentacions. La pròxima serà el dimecres 19 d’abril (18.30h), a la Casa de la Sardana de Barcelona.

El llibre compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular, l’Ajuntament de Figueres, la Confederació Sardanista de Catalunya, el Foment de la Sardana Pep Ventura i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Se n’editaran 1.000 exemplars que es distribuiran per les llibreries de tot el Principat i Catalunya del Nord.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa