Els professors Joan Santacana i Nayra Llonch han publicat Història del gust. Menjar i vestir al llarg del temps (Rafael Dalmau Editor, 2019). És poc usual que l’estudi dels costums de les classes populars siguin utilitzats com a matèria primera d’una investigació històrica. Tal com exposen els autors en la introducció del llibre: “en lloc de començar a estudiar una societat per dalt de tot, pels seus valors ètics i morals, per les seves estructures econòmiques i les seves institucions polítiques, pels grans esdeveniments com les guerres o les revoluciones, comencem per baix, per analitzar els canvis en la manera de vestir dels homes i les dones o per estudiar què mengen (…). Aquests canvis aparentment banals, quan s’encaixen entre ells, ens proporcionen explicacions molt més convincents del passat i ens ajuden a observar millor els fenòmens del present”.
La publicació recull fotografies de receptes medievals preparades per l’aula de cuina del Campus Internacional d’Experts en Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona. Un valor afegir per una obra a través de la qual, de manera amena i divulgativa, es pot aprendre l’evolució constant en la manera d’alimentar-se i vestir-se des del neolític fins als nostres deis. Un testimoni imprescindible per tothom qui desitgi conèixer la quotidianitat de totes les generacions que ens han precedit.