Tornaveu
De quan només els porcs menjaven patates

Els professors Joan Santacana i Nayra Llonch han publicat Història del gust. Menjar i vestir al llarg del temps (Rafael Dalmau Editor, 2019). És poc usual que l’estudi dels costums de les classes populars siguin utilitzats com a matèria primera d’una investigació històrica. Tal com exposen els autors en la introducció del llibre: “en lloc de començar a estudiar una societat per dalt de tot, pels seus valors ètics i morals, per les seves estructures econòmiques i les seves institucions polítiques, pels grans esdeveniments com les guerres o les revoluciones, comencem per baix, per analitzar els canvis en la manera de vestir dels homes i les dones o per estudiar què mengen (…). Aquests canvis aparentment banals, quan s’encaixen entre ells, ens proporcionen explicacions molt més convincents del passat i ens ajuden a observar millor els fenòmens del present”.

La publicació recull fotografies de receptes medievals preparades per l’aula de cuina del Campus Internacional d’Experts en Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona. Un valor afegir per una obra a través de la qual, de manera amena i divulgativa, es pot aprendre l’evolució constant en la manera d’alimentar-se i vestir-se des del neolític fins als nostres deis. Un testimoni imprescindible per tothom qui desitgi conèixer la quotidianitat de totes les generacions que ens han precedit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa