Llegendes de mar o de muntanya, històries explicades a cau d’orella o a través de pòdcast, ritus pirinencs, cants en camps de blat convertits en parcs solars rondalles, corrandes, cançons de taverna, aquelarres de bruixes, secrets al voltant d’una cassola o a la llum d’espelmes, joglars, titellaires i glossadors. El Festival De Llegendes arriba a la seva 14a edició més gran que mai: hi haurà més propostes, fins a 47; més territori, amb un tast avançat de la programació als municipis veïns de Bellprat i Argençola els dies 18 i el 25, i també més cultures, amb companyines procedents d’Occitània, d’Argentina o d’Ucraïna.
Així ho va explicar Víctor Borràs, director del festival juntament amb Maria Hervàs, del Teatre Nu, en la presentació d’una edició que tindrà com a “una de les principals novetats la recuperació de moltes activitats de carrer, gratuïtes i sense aforament”, que no es van poder fer durant pandèmia. Entre elles, els Racons de Llegendes, “una activitat repartida en cinc indrets diferents i molt esperada”, que convida els visitants a passejar-se pel municipi per tal de descobrir les històries que explicaran diverses narradores.
Una altra novetat són les estrenes i preestrenes en què de Llegendes ha participat en forma de coproducció, col·laboració o residències en la seva aposta per la nova creació. Així, es podran veure obres com Solar, de Mos Maiorum, un espectacle immersiu sobre la crisi energètica; La Foradada, de Cia. Moll de l’Òs, inspirat en la llegenda de Montserrat; Estimadíssims malvats, de Teatre Nu, que oferirà un assaig amb públic i que a l’octubre s’estrenarà a la Fira Mediterrània; la proposta familiar Cap a Mirimanda de Cia. Cinc Cèntims Teatre o Relleus, en procés de creació i que s’estrenarà l’any vinent.
Llegendes d’arreu amb mirada contemporània
A Sant Martí de Tous, a l’Anoia, arribaran iniciatives d’arreu dels Països Catalans i de més enllà, amb la voluntat d’obrir el Festival a altres cultures que viuen a Catalunya i que ens influencien”, segons va destacar Borràs. En aquest sentit, s’han programat propostes com Neblum, d’Occitània, que fusiona mites pirinencs, videojocs i cultura pop; Uturunca, d’Argentina, espectacle que combina teatre i titelles; La leyenda de los tiemperos, de la companyia catalana amb arrels mexicanes Cia. Sonámbulos, i La llegenda de l’esperit de la llibertat, a càrrec d’un col·lectiu format per persones de nacionalitat ucraïnesa i residents al nostre país.
“La voluntat del festival és portar espectacles inspirats en llegendes populars però que parlin de nosaltres, del món que vivim, del nostre temps”, explica el director. “És tant important aquesta visió contemporània com el fet de poder recuperar les històries tradicionals”.
El festival s’inaugurarà el dijous al castell de Tous amb Arrels, de Libèrica Quintet. Fins al diumenge, s’han programat 47 propostes de teatre, dansa, música i narració a una dotzena d’espais del poble: com l’Ateneu, la plaça de l’Ajuntament, el Safareig, el Casal, el Parc Bató, La Casa del Teatre Nu, la Sala Negra, Cal Ton, entre d’altres. A més dels espectacles mencionats, destaquen la cercavila el divendres, amb els personatges de les llegendes de Tous, que estrenarà un nou capgròs; El valor de res, el segon espectacle de Pagans, que explora la relació entre la literatura, les arts escèniques i la tecnologia; Nit d’ombres, amb la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, i la Lireta de Joana Dark, que combina el folklore de Joan Amades i la música electrònica. No hi faltarà l’Apagada del Misteri del dissabte a la nit, un dels “plats forts del programa”, quan s’apaga l’enllumenat i el poble s’il·lumina amb més de cinc mil espelmes que condueixen el públic per diferents escenes inspirades en llegendes i històries obscures.
La major part de les propostes seran al carrer i gratuïtes, sota l’ombra dels tendals. Les programades en sala –a l’hora de màxima calor– tindran un preu popular de 3 euros. Dissabte i diumenge el carrer Major tornarà a acollir el mercat de la Bossa de Bou, amb mostra d’artesans i oficis.
El festival està organitzat per l’Ajuntament de Sant Martí de Tous i compta amb la direcció de la companyia local Teatre Nu i també amb la implicació d’un centenar de voluntaris del poble.