Els esbarts catalans tindran una nodrida representació a Manresa. Amb La difícil senzillesa, l’esbart Marboleny vol retre homenatge a Manuel Cubeles, de qui estem celebrant el centenari del seu naixement. El coreògraf barceloní va col·laborar amb l’Esbart Dansaire de Rubí, que juntament amb Manel Camps oferirà una adaptació -en format de ballet i poema musical- de l’obra Canigó, la més emblemàtica de Jacint Verdaguer. També es desplaçaran a la capital del Bages dues entitats barcelonines: l’Esbart Sant Martí hi presentarà Fora N9U, una producció innovadora que reflexiona sobre l’aprenentatge vital, i l’Esbart Ciutat Comtal mostrarà una selecció de les danses que es van recollir en les recerques de l’Obra Cançoner Popular. El toc local serà aportat per l’Esbart Manresà, que a El rapte recrea danses antigues des d’una visió contemporània per explicar la vida de Sant Ignasi.
En el procés de digitalització dels seus arxius, l’Associació Musical Vila de Falset va trobar un centenar de partitures inèdites del segle XIX. A Manresa n’interpretaran una mostra, amb la col·laboració de la banda de la Federació Catalana de Societats Musicals, i l’acompanyament coreogràfic a càrrec de l’Associació Cultural La Clavellinera. Encara en l’àmbit musical, els grups folk també gaudiran de protagonisme gràcies a la participació d’Almanac 40, Jaume Arnella i Corrandes són Corrandes, o l’espectacle teatral sobre cançó improvisada No sé com gloses.
Les colles castelleres han viscut un any molt difícil, però moltes han sabut reorientar-se per seguir actives. És el cas de la Colla Castellera Tirallongues, que a la Fira Mediterrània col·laborarà amb la Cïa Vöel en una adaptació de circ de la llegenda manresana del Pou de la Gallina.
Aprofitant el presumible retorn a la presencialitat, la Fira potenciarà les activitats de reflexió. Entre aquestes, destaquen la tria del binomi cultural i educació com a eix troncal de les Jornades Professionals, i l’organització de jornades per debatre sobre els reptes de l’associacionisme de cultura popular.