Tornaveu
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana

Aquest any no es cremaran foguerons, però la cultura popular i les tradicions de Mallorca -i de les Balears- estaran molt presents al CAT de Gràcia. Primer, amb la presentació del Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor (Mallorca Literària i Saïm Edicions), un ambiciós projecte de Rafael Guinard que recull rituals, costums, llegendes, festes, jocs infantils, pronòstics meteorològics, etc. El llibre restava inèdit i surt a la llum setanta anys després de ser elaborat, gràcies al treball d’Andreu Ramis i Miquel Sbert. A més, a l’escenari del Tradicionàrius sonaran també les cançons i tonades tradicionals de Llavors de Fonoll, el disc debut d’Es Gall de sa Pastera i una oda a la sobrassada.

“Tirant del folklore ve tot el món”, va escriure Rafael Ginard (Sant Joan, 1899; Artà, 1976). Per a aquest pare franciscà, escriptor i autor del Cançoner Popular de Mallorca, apropar-se al folklore era la millor manera d’entendre l’ànima col·lectiva d’un poble. Per això, va dedicar gran part de la seva vida a recopilar tota mena d’informació sobre celebracions, costums i creences de Mallorca, que va bolcar en un Calendari Folklòric. L’obra, plena de jocs infantils, receptes de cuina, supersticions, endevinalles i pronòstics meteorològics, consistia en set quaderns que va escriure entre 1951 i 1958 i que es van conservar en l’Arxiu dels Franciscans a Mallorca.

Des de la Fundació Mallorca Literària han digitalitzat aquest material l’han publicat en format llibre, amb l’edició de Saïm, a cura dels experts en cultura popular Andreu Ramis i Miquel Sbert, i il·lustracions de Toni Galmés. El que es presenta ara és el primer tom, que fa referència a la tardor, la primera estació de l’economia agrària, quan les collites més importants i es prepara la terra per reiniciar el cicle.

Tolo Albertí i Amadeu Carbó seran els encarregats de presentar aquest volum, dijous 28 a les 18 hores, una joia del patrimoni mallorquí.

El cicle dels foguerons de Sant Antoni a Gràcia seguirà amb la proposta de Llavors de Fonoll, un concert amb Natàlia Tascón, Carles Seguí i Miquel Àngel Adrover. Partint de les anotacions del mateix Rafael Ginard, proposen un espectacle interactiu que implica el públic assistent en l’experiència d’explorar aquestes terres esquitxades de llavors aromàtiques. Tancaran la nit la clàssica Oda a la sobrassada a càrrec de Miquel Àngel Adrover i una petita glosada.

L’entrada a les activitats és lliure amb reserva prèvia i es podran seguir també per Youtube

Folk illenc amb Es Gall de sa Pastera

Es Gall de sa Pastera és un grup de folk illenc amb arrels que s’estenen pel Mediterrani, des de Menorca i Mallorca fins a Itàlia, i que van trobar-se a Barcelona. Divendres arribaran al CAT per presentar el seu àlbum de debut, Raval (Blau, 2020). El treball és un homenatge al ball tradicional de les illes, i fa ballar a ritme de jotes, fandangos, boleros, mesclant cançons populars amb temes propis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa