Tornaveu
Lila Downs, cap de cartell del FIMPT de Vilanova i la Geltrú

El 42è FIMPT de Vilanova i la Geltrú, el festival més longeu de Catalunya, va presentar ahir la seva programació. Són 16 propostes musicals que reflecteixen l’essència del festival: “músiques que posen en valor la cultura i la tradició popular i que ens transporten a cultures d’arreu del món i també de casa nostra”, en “concerts gratuïts i oberts a tothom”, segons va resumir l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau.

Encapçala el cartell la cantant mexicana Lila Downs, intèrpret que ha sabut actualitzar millor que ningú la música tradicional del seu país i que canta sobre les injustícies i les desigualtats. Considerada l’hereva de Chavela Vargas, Downs ja va actuar al festival el 2002 i ara torna a Vilanova amb nova gira mundial, nou disc, La Sánchez, i plenament consolidada. Per la regidora de Cultura, Mercè Mateo, la tria de Downs és una aposta per una artista que barreja la tradició oral amb la contemporaneïtat i que “alhora reivindica a través de la seva música la situació social que es viu al seu país, especialment de les dones”.

Els directors artístics el FIMPT, Miquel Alcaraz i Pati Serrano, van desgranar les claus de la programació, que, com l’any passat, tindrà dos espais principals: la plaça de l’Assumpció, des d’on es donarà el tret de sortida del festival el 6 de juliol, i la plaça del Port, que acollirà la majoria dels concerts.

Presentació del FIMPT al Centre Artesà Tradicionarius | Foto: Elena Calzada

Artistes del folk europeu i català

En el panorama del folk europeu actuarà la cantant grega Marina Satti, que transforma la tradició del seu país en música urbana; els barcelonins El Pony Pisador, que han unit forces amb els anglesos The Longest Johns en un nou àlbum basat en cançons de treball marineres, i Xurxo Fernández, amb una proposta que barreja la música tradicional gallega amb sons balcànics i orientals, en companyia de les Pandereteiras sen fronteiros.

El festival reserva un espai destacat a “noves propostes musicals tradicionals amb nova mirades des de la contemporaneïtat”.  I en aquesta línia, donarà veu als cantants com Ros, que barreja el sac de gemecs amb electrònica; Joana Dark, que forma part de l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània, i Bum Ditty, en el marc del Concurs Sons.

Pel que fa a les propostes tradicionals consolidades més properes al nostre territori, destaca l’actuació de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, el sacaire Francesc Sans i Els Francolins, que celebren 25 anys barrejant la música de flabiols i tamborins amb metalls i comptaran amb la col·laboració especial del’Escola i conservatori municipal de música Mestre Montserrat (ECMM).

El festival manté l’aposta per “visibilitzar i donar suport a la creació i a iniciatives nascudes de la ciutat”. En aquest sentit, el festival acollirà una de les trobades de música i dansa folk que organitzen mensualment el Vilafolk, i el concert del duet Alfoll (Frikifolk), amb el seu repertori format per versions “frikis” de grans hits festius, ambdues propostes en l’escenari de la FIMPTeca. I també hi haurà una cercavila pel centre del municipi, amb tots els alumnes del departament de Tradicional de l’ECMM.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa