Tornaveu
La Fira Mediterrània proposa la creació artística en torn dels rituals

Delgado ha reflexionat sobre els rituals que duem a terme cada dia: saludar els companys de feina, els veïns, celebrar els aniversaris amb pastís-vela-aplaudiments-cançoneta… “No ens hem de remetre a cultures exòtiques, els rituals els duem a terme diàriament, ens permeten organitzar la vida en punts fixos (…) i alhora suposen un punt d’alteració”, ha exposat Delgado. Fins i tot, i reflexionant sobre els disturbis de la finalització de la manifestació de la commemoració d’un any de l’1-octubre, en la qual “es va donar un ritual de simulacre de rebel·lió”, l’antropòleg ha acabat la seva conferència amb la idea que el ritual implica certa obediència: “Quan es duu a terme un ritual manifestes que entens els principis de la vida social, fins i tot en desobeir-los també, perquè estàs dient que l’ordre social és el que és”. La conferència de Delgado, duta a terme a la sala de màscares africanes del Museu, ha acabat amb un aplaudiment -si bé merescut, també seria un altre ritual?-, que ha donat pas a la conferència, ja duta a terme a la sala d’actes del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

David Ibáñez ha presentat el programa de l’última Fira Mediterrània, de la qual serà l’última al capdavant com a director artístic. Ha destacat els deu rituals que es duran a terme al llarg dels dies de la Fira. En aquest aspecte, es pot destacar la fusió de perfomance i música del Pas per la Pau, en el qual Ada Vilaró caminarà sis dies en silenci pel Bages, acció que culminarà amb una cerimònia final el 5 d’octubre a les 20.45h davant la Seu de Manresa, amb la participació de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, i altres artistes i col·lectius de la cultura popular. Sense abandonar la temàtica perfomance, Juan Carlos Lérida, el coreògraf i ballador de flamenc investigarà en la ritualitat de l’ofici de mecànic, i ho farà a través d’una estada a un taller mecànic, per descobrir la seva rítmica i el seu so. En la frontera de creació entre cultura popular i art contemporani Ricardo Curaqueo, coreògraf peruà, presentarà l’espectacle Malen, nom que significa nena en el llenguatge de l’ètnia maputxe i que dóna una visió de la feminitat i de la cosmovisió dels maputxes. Aquests són alguns dels espectacles programats dins de l’àmbit de Rituals, com el de l’acròbata Júlia Farrero o l’Esbart Joaquim Ruyra, que actuarà dins la Seu de Manresa (diumenge 7 octubre a les 12.30h), o la fusió dels cants tradicionals del japó i el flamenc de la mà d’Eva Yerbabuena (Teatre Kursaal, divendres 5 d’octubre a les 20.30h).

A la presentació han assistit alguns dels creadors que han parlat dels seus espectacles com ara Cabaret 13, del coreògraf Roberto G. Alonso, que transporta les seves funcions de cabaret que tenen lloc dilluns al seu local d’assaig, al número 13 del carrer Cabanyanes de Barcelona, a la Casa Torrents de Manresa (divendres 5 i dissabte 6 a les 23h). També s’ha destacat el projecte de Megacobla, que uneix el grup Za!, d’estil punk electrònic amb un grup d’instrumentistes de cobla. Una col·laboració amb el festival Amb so de Cobla de Palamós, que es podrà veure al patí del Teatre Kursaal (entrada gratuïta, divendres 5 a les 19.30h i dissabte 6 a les 18.30h).

Enguany la 21a Fira Mediterrània centra alguns dels seus espectacles en la representació de la cultura popular balear a través de l’espectacle eqüestre Aires de Menorca (plaça Major de Manresa, diumenge 7 a les 13h i a les 18.30h), el ball de Pagès (a la plana de l’Om, diumenge 7 a les 11h i a les 17:15h, i a la plaça Sant Domènec, diumenge 7 a les 11.30h i a les 17:45h), així com el ball de dimonis i bèsties de foc de les Illes Balears (Itinerant, dissabte 6 a les 19:45h i diumenge 7 a les 11h). Per últim els Xeremiers de Mallorca oferiran un espectacle itinerant que tant dissabte 6, a les 18:45h, com diumenge 7, a les 12h i a les 17h, arrencaran de la Plaça Crist Rei.

La cultura popular present a la Fira Mediterrània

Si bé d’una manera més d’estilada o més explícita la cultura popular hi és present en tots els espectacles de la Fira, però cal destacar algunes propostes purament de la cultura popular com ara la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, un espai organitzat per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, que comptarà amb diverses representacions totes a la sala Els Carlins. De manera que es podrà veure, de manera gratuïta, El príncipi d’Arquímedes, a càrrec de l’Associació Recreativa de Fals (diumenge 7 d’octubre a les 18h), Embolics a l’oficina de l’Agrupació teatral i Cultural de Castellbell i El Vilar (diumenge 7 a les 11h), La cançó de les mentides, interpretada pel Grup de teatre Paranys (dissabte 6 octubre a les 22h), l’emblemàtica Qui té por de Virginia Woolf? amb la visió del Grup de teatre Qollunaka (dissabte 6 d’octubre a les 17h), o l’obra El pare, d’August Strindberg, interpretada pel Grup Escènic de Navàs (dissabte 6 a les 11h).

D’altra banda les bandes de música com altres anys també seran presents amb l’actuació de la Banda de Cerdanyola del Vallès, fruit de la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, que interpretaran la versió simfònica de cançons de The Beatles, David Bowie, Arcade Fire o Sau (diumenge 7 d’octubre a les 12.30h a la Taverna Cervesa Guineu, entrada gratuïta). A més, la Unió Musical del Bages actuarà un dia abans, dissabte 6 d’octubre a les escales de la Seu a les 19:30h, juntament amb els Armats de Manresa, la processó de Setmana Santa, els quals baixaran les escales al so de la composició musical La Beseu, de Manel Camp. L’endemà els Armats de Manresa oferiran un espectacle itinerant, sense la banda, però amb la Torrats band, el seu propi grup musical.

Tornant a la presentació del dimarts 2 d’octubre, aquesta ha acabat amb un tast de l’espectacle de Carles Dénia, que portarà al cantant a interpretar els versos d’Ausiàs March, i que es podrà veure al Teatre Conservatori, dissabte 6 a les 19h.

Qualsevol intent de resumir tots els espectacles de la Fira Mediterrània acaba en fracàs. Aquesta notícia no pretén ser-ne una excepció, però per esmenar aquest fracàs, qui escriu aquestes línies convida els interessats a visitar la pàgina web, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa