Tornaveu
La Fira Mediterrània de Manresa recupera el carrer

Aquesta 25a edició arriba “amb moltíssima il·lusió” de poder “recuperar el carrer i la participació ciutadana, el fet comunitari, que són l’ADN de la Fira i que els dos darrers anys la Covid ens ho havia absolutament parat”. Així ho ha destacat el seu director, Jordi Foses, durant la presentació que s’ha fet aquest matí al Palau Marc de Barcelona. A aquests dos elements se sumaran la reivindicació del talent i la creativitat del territori, i la implicació amb el teixit associatiu. A més, l’edició d’enguany coincideix amb el centenari de l’Obra del Cançoner Popular.

Fosas també ha explicat que enguany, amb motiu d’aquest aniversari, la programació s’articula al voltant “d’un lema o pregunta que volem que ens interpel·li” que és “com la tradició travessa avui la nostra creació artística, per què aquests artistes joves tornen a mirar aquest material de cultura popular des d’aquest punt tan desacomplexat”.

L’acte també ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular, Adelaida Moya, qui ha valorat la tasca de la Fira, “per superar prejudicis i trencar tòpics sobre la tradició” i per valorar més la “cultura de base, que és la cultura popular i tradicional del país”.

Des de Tornaveu us suggerim algunes activitats per gaudir de la Fira, si bé el programa és molt extens:

Orquestra Juvenil i Simfònica i Banda Simfònica del Conservatori

Dissabte, 08 octubre, 13:00

Museu Comarcal del Bages. Claustre

Fusió d’orquestra, banda d’arrel i cultura popular amb els sons del correfoc de Manresa. 93 joves alumnes del Conservatori que formen les Orquestres juvenil i simfònica i la Banda simfònica compartiran escenari amb el bestiari del correfoc de Manresa, de la mà de Xàldiga, en aquest espectacle de fusió de música orquestral, banda d’arrel i cultura popular que revisa les músiques d’un dels actes més populars de la Festa Major manresana.

Orquestra OMAC Juvenil

Divendres 6 d’octubre a les 20h

Taverna Cervesa Guineu

Es tracta d’una orquestra que forma i projecta professionalment joves compositors i intèrprets dels Països Catalans mitjançant produccions escèniques innovadores. Igual com l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya apostem per l’experimentació, la qualitat i la creativitat amb la voluntat d’atraure nou públic jove cap a la música popular i tradicional.

Esbart Manresà

Diumenge, 09 octubre, 13:00

Teatre Conservatori

Amb la direcció escénica de Jordi Aspa i Bet Miralta, amb música de Joana Gomila i Laia Vallès, i amb l’assessorament en el moviment d’Anna Romaní, l’Esbart Manresà proposa a Rӕpte una mirada a la vida de Sant Ignasi des del punt de vista de la seva transformació espiritual i cercant un paral·lelisme amb la transformació de la dansa tradicional i de la nostra societat.

Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols

Dissabte, 08 octubre, 16:30

L’Anònima. Nau

Aquest 2022, i al llarg del 2023, se celebra l’Any de l’Obra del Cançoner Popular amb motiu dels cent anys de l’inici de les seves missions. Solc ens proposa un diàleg entre la dansa i la música de l’Obra del Cançoner, amb la música creada i tocada en directe per Arnau Obiols i ballada per l’Esbart Ciutat Comtal. Una proposta que parteix del viatge que els missioners van fer per tot el país a partir del 1922.

Corrandes són corrandes

Divendres, 07 octubre, 19:00

Pl. de la Fira (Pl. St. Domènec)

Corrandes són corrandes presenta nou disc desplegat en dos espectacles: una proposta de concert i una de ball. Dues dinàmiques que conviuran a Manresa per donar llum a un disc ple de col·laboracions del folk català i d’altres territoris com el País Basc, Occitània o el Magrib.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa