Tornaveu
La dansa tradicional i el ball contemporani es troben al Balla Vallès

Del divendres 9 al diumenge 11 de juny Sentmenat acull la segona edició del Balla Vallès, un festival que neix amb la voluntat de ser punt de trobada de la dansa de creació i d’arrel tradicional amb el ball contemporani i apropar el moviment al territori. Companyies i artistes professionals i amateurs oferiran cinc propostes ben diverses, que van des del ballet de Robert Gerhard inspirat en les festes del foc pirinenques fins a una reflexió sobre el canvi climàtic. Tot això en els escenaris emblemàtics del castell, el Teatre del Coro i la plaça de la Vila.

L’Esbart Manresà obrirà el festival divendres a la nit (21.30h) amb Ræpte, un espectacle creat l’any passat en el marc de la celebració de l’Any Ignacià. La companyia, dirigida per Jordi Gros i amb 25 ballarins sobre l’escenari, tradueix en moviment l’experiència transformadora que va viure sant Ignasi de Loiola durant la seva estada a la ciutat, i la vincula a la transformació que viu i haurà d’afrontar la nostra societat davant els reptes socials, polítics i ecològics. Serà en el castell de Sentmenat.

La nit de dissabte, el Ballet Contemporani de Catalunya portarà al mateix escenari el ballet Els focs de Sant Joan, una obra composta fa més 80 anys per Robert Gerhard, que havia quedat estroncada i oblidada per la guerra civil i que es va recuperar fa dos anys. Sota la direcció artística i coreogràfica de Miquel G. Font, i la direcció musical de Miquel Villalba, que la interpreta al piano, el ballet s’inspira en les falles d’Isil amb ressons del Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare i està farcit  d’elements i músiques tradicionals catalanes.

El diumenge al migdia el festival es trasllada a la plaça de la Vila, on el públic podrà gaudir de dues propostes. Primer, L’Hereu Riera, una peça de dansa i performativa, coreografiada i interpretada per Pere Seda, que explora un diàleg constant entre el llenguatge primari de la dansa tradicional catalana i tècniques contemporànies. A continuació, el grup Safolk portarà  balls i musiques populars dels Països catalans i d’Europa.

Tancarà el festival, diumenge a les 18.30h (al Teatre del Coro), Les dues estacions de Vivaldi, un espectacle creat i dirigit per Adrià Aguilera i Òscar Muñoz que reflexiona sobre el canvi climàtic a través de la música, la dansa i la paraula. Quatre ballarins i un narrador conduiran al públic a través d’un viatge per les estacions de l’any, amb una primavera i una tardor cada cop més curtes, que culminarà amb l’estrena de la peça ‘Humanity’.

El festival està organitzat per l’ateneu El Coro de Sentmenat i s’inspira en propostes com la Fira Mediterrània, Ésdansa i Dansàneu. Pel seu director, Pep Morella, són tres dies en què es busca “apropar la dansa al territori” i “situar el Vallès en el mapa de la dansa d’arrel tradicional i els espectacles de creació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa