Tornaveu
La dansa actual i la cultura popular s’entrellacen al Festival Franquesa

El dijous 20 i divendres 21 de juliol arriba a Premià de Dalt la segona edició del Festival de Dansa i Cultura Popular del Maresme, un esdeveniment de dansa i arts escèniques que explora el llegat popular a partir d’una mirada contemporània. El programa ofereix quatre propostes d’arts escèniques en diversos espais de la masia Can Franquesa, amb noms com Pere Seda, l’Esbart Comtal i Criatures.

Enguany el festival estrenarà la producció pròpia Pur, un espectacle inspirat en el foc i que explora els mites que ha generat en moltes cultures, com el “foc creador o al foc destructor, que purifica o al que condemna, al donat pels déus, robat als déus o trobat; al foc per a il·luminar, per a escalfar, al foc protector o comunicador.” I partir d’aquí, reflexiona sobre “la profunda desconnexió” entre els humans i la natura i les nostres arrels, que “han arribat a convertir aquests profunds rituals en simples actes repetitius i buits de contingut”, explica el coreògraf Aleix Martínez.

El muntatge reuneix sobre l’escenari ballarins de la companyia ManNera Dansa, actors de l’Avalot Teatre de Santa Coloma de Gramenet i membres de diversos grups de diables del Maresme. També hi participarà un grup de voluntaris que han respost a la convocatòria que va obrir l’organització, per tal de fomentar la cooperació entre els professionals i les persones amateurs i aficionades al voltant de la creació.

El programa del festival oferirà també els espectacles EN5D de l’Esbart Ciutat Comtal i Criatures (Premi Ciutat de Barcelona 2022) i L’Hereu Riera, un solo de Pere Seda que connecta la dansa tradicional catalana i tècniques diverses de la dansa contemporània. Per al públic familiar, la Companyia La Dansívora presentarà Somni sota la finestra, un muntatge basat en un llibre d’El cep i la nansa que parla sobre la soledat entre la gent gran. Tots els espectacles són al vespre i es repeteixen els dos dies amb els mateixos horaris i ubicacions. El programa es completarà amb contacontes i tallers d’expressió corporal per a infants.

Organitzat per l’ateneu Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt, i impulsat pel mateix Aleix Martínez, el festival vol “postular-se durant dues jornades com a punt de referència al Maresme en matèria de creació, recerca, diàleg i experimentació del moviment”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa