Tornaveu
La cultura popular de Balears, un focus potent a la Fira Mediterrània

Entre les propostes que s’oferiran als assistents, en destaquem el Focus Illes Balears, que portarà a la Fira una mostra de la cultura popular de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera amb la presència destacada d’un espectacle eqüestre menorquí. Com explica l’organització, aquest és el quart any consecutiu que la Fira dedica un espai al patrimoni immaterial d’una ciutat o zona geogràfica amb l’objectiu d’acostar-la al seu públic. La presència més espectacular del Focus serà la de quatre cavalls de raça menorquina del centre Eqüestre Equimar, que oferiran Aires de Menorca, una exhibició de doma, tradició molt present a la cultura popular de l’illa.

També hi haurà foc, un element molt arrelat a les festes populars de tota la Mediterrània. La Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del Foc de les Illes Balears, que treballa per promoure i defensar aquest àmbit cultural, portarà a Manresa una representació de les principals colles de diables i dimonis, per fer dues cercaviles. Pel que fa a la música, en aquest Focus anirà a càrrec dels Xeremiers de Sacalatrava i els Xeremiers des Pla, dos duets que fa 30 anys que amenitzen les festes tradicionals i populars de la majoria dels pobles mallorquins, i que a Manresa actuaran al costat d’en Pau i en Càndid, dos joves músics que han seguit l’escola dels músics veterans. També la Federació de colles de ball i cultura popular d’Eivissa i Formentera oferirà una exhibició de ball pagès, un conjunt de danses tradicionals molt antigues de les Illes, que comptaran amb acompanyament de tambor, flauta, espasí i castanyoles.

Però hi ha més novetats de darrera hora per a la Fira de la Mediterrània, com Malen, un espectacle de dansa dedicat al llegat ancestral maputxe i protagonitzat per setze dones entre 9 i 70 anys tancarà el cicle “Rituals”, leitmotiv d’enguany, o Cabaret 13, una actualització de l’esperit burlesc del Paral·lel de principis del s. XX tindrà lloc al saló modernista de la Casa Torrents (La Buresa). Per altra banda, el guitarrista Pau Figueres i la Cobla Catalana dels Sons Essencials estrenaran les seves darreres propostes musicals en el marc de la Fira, i la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central torna a formar part de la programació off de la Fira amb la participació de cinc grups.

Són només algunes de les propostes, però n’hi ha una setantena, que podeu consultar, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa