Tornaveu
Fira Mediterrània 2021: una mirada jove per recuperar la presencialitat

La voluntat de reflectir el talent dels nous creadors quedarà reflectida en l’espectacle inaugural de Fira. A Trencadís, l’agosarada proposta artística que el compositor Juli López ha compost per l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, una selecció de cançons populars recollides per Artur Blasco dialoguen amb versos de poetes contemporanis: Josep Pedrals, Juana Dolores, Enric Casasses i Clara Fiol… A més de ser present en la programació artística, la mirada als artistes emergents també es plasmarà en activitats formadores -la presència de 22 joves integrants del Pla d’impuls a la dansa d’arrel-, i en el vessant mediàtic amb la projecció del document ARREL, codirigit pels periodistes Esther Plana i Quim Rutllant.

En la línia seguida els darrers anys, la 24a Fira Mediterrània seguirà debatent sobre objectius de l’Agenda 2030. Enguany, les reflexions pivotaran entorn la relació entre cultura i educació, analitzada des d’una perspectiva àmplia i transversal. Una aposta que, en el cas del teixit associatiu, de ben segur entroncaran amb les aportacions del Fòrum Educació i Cultura Popular, celebrat a principis de 2018.

Retorn de la cultura popular i l’associacionisme

Amb el retorn de la presencialitat, la Fira Mediterrània 2021 recupera la presència dels col·lectius de cultura popular a Manresa. Com a prèvia a la programació oficial, el pòrtic serà dedicat a Jordi Fàbregas, referent de la música tradicional en les darreres dècades, en un concert (10 d’octubre) que comptarà amb la participació de l’esmentat Artur Blasco, Toni Torregrossa, Sime Labregts, Isidre Peláez o Eduard Casals. En l’àmbit de la música tradicional, un altre moment destacat serà la final del concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius.

La Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central també farà parada a Manresa amb la interpretació de quatre propostes escèniques a càrrec dels grups Deixalles 81 (Play-off), l’Associació Cultural Recreativa de Fals (Lapònia), Paranys (Sospitós habitual) i Qollunaka Teatre (Paranys). Les obres es representaran el 16 i 17 d’octubre a la sala Els Carlins.

La participació de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català a la Fira Mediterrània es concretarà amb la col·laboració en la jornada de reflexió Miralls, que comptarà amb la participació de Joan Subirats, Gemma Carbó, Àngels Travé i Víctor Garcia, i la presentació del dossier central del Canemàs 21, dedicat a la música d’arrel. Les dues activitats se celebraran dissabte 16 d’octubre, a les 10.30 h i 14.00 h respectivament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa