Tornaveu
Festival Càntut: tradició oral al segle XXI

Arriba una quarta edició carregada de concerts, espectacles multidisciplinars, tallers, exposicions i propostes per a tots els públics, sense oblidar les ocasions per cantar en comunitat. Amb la voluntat de difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines, aquest festival té ja un cançoner disponible a la xarxa amb més de 1.200 cançons de més de 200 cantadors, compilades per uns 60 caçadors de cançons.

Càntut pretén mantenir viu aquest repertori a través de projectes amb vida pròpia que enllacen la tradició oral amb l’actualitat. Seran tres dies de festival amb una vintena propostes, onze concerts, tres activitats de carrer, un taller, una exposició, un documental, tres presentacions literàries i una sessió per a nadons. De totes les activitats, el 75% són gratuïtes i la resta a preus populars.

Fem una tria de les activitats més remarcables. L’exposició és Joan Amades, la memòria d’un poble. Folklorista, llibreter, museògraf i un prestigiós conferenciant internacional. Joan Amades és una de les figures cabdals de la història del patrimoni etnogràfic de Catalunya. La inauguració tindrà lloc el divendres 15 de novembre a les 19:30h a Can Trinxeria i comptarà amb la visita guiada de Gustau Molas, president de l’Associació Cultural Joan Amades.

Actuarà Maria del Mar Bonet.

Des que va debutar a finals dels anys seixanta,la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet ha esdevingut una de les veus més respectades de la música tradicional. Amb l’espectacle 50 anys de música popular i tradicional als escenaris, la cantautora oferirà una actuació única en què repassarà algunes de les grans cançons que formen part de la seva discografia.

També actuaran Pirates de la Sal. Des de les Terres de l’Ebre, el Maestrat i la Cerdanya arriba Pirates de la sal, una formació dedicada a la cançó marinera i de taverna, on hi trobem el cantant Arturo Gaya (membre de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries) i l’acordionista Cati Plana. Per altra banda, els alumes de l’Escola La Salle de Cassà seran els encarregats d’omplir els comerços del centre i el mercat amb cançons tradicionals i populars. Una proposta itinerant en què les veus dels nens i nenes es faran sentir.

I no podia faltar el Vermut cantat amb Carles Belda & Càntut. El taller de dinamització de cantades coorganitzat amb l’AEMCAT (Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya). Un espai i un moment per fer viure de nou el repertori de tradició oral, de manera alegre, distesa i sempre amb molt sentit de l’humor.

També es podrà gaudir de les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal L’experiència adquirida durant els tallers de percussió corporal SantiSerratosa & Càntut.

Després d’actuar en festivals com el Tradicionàrius, el Rubrifolkum o el Rebombori, FanFarra arriben al festival per protagonitzar la segona nit del Càntut al bar, en què entrellaçaran clàssics coneguts com La gallineta o Volem pa amb oli, amb versions d’Antònia Font, Els Catarres o el Ball de l’Àliga de la Patum de Berga. Els quatre músics de Fenya Rai! s’uniran a la festa amb un repertori que beu d’estils com l’ska, el reggae, el pop, el folk i la rumba.

Podeu consultar el programa sencer en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa