Tornaveu
Els artistes ‘Km 0’, l’aposta d’un Ésdansa marcat per la Covid

Amb reducció d’aforament però amb més repeticions d’espectacles, el certamen de dansa d’arrel tradicional manté viu el binomi dansa i paisatge i continua apostant per la creació, la divulgació i per les Nits Ésdansa. Ara bé, com explica la direcció del certamen, “la potenciació dels artistes de casa no deixa enrere una mirada més enllà de Catalunya”, com ho exempifica la proposta del grup basc Elai Alai per endinsar-se en danses de diferents regions d’Euskal Herria. Les entrades pels espectacles de pagament ja són a la venda, tot i que per als gratuïts caldrà fer una reserva d’entrades pel control exhaustiu dels assistents que requereix el context actual.

El festival s’iniciarà el dijous 20 d’agost amb l’escola l’Esbart Rocasagna de Gelida i el seu espectacle ‘A la Panxa del Bou’. Divendres 21 l’Esbart Manresà estrenarà el seu nou treball ‘Totes’, una mirada a través de la dansa del moviment feminista. Aquest és un dels casos en què es faran dos passis per compensar la reducció d’aforament per la Covid-19.

El Duet Daura, que vol donar a conèixer alguns dels instruments i danses tradicionals del territori pirinenc, presentarà el ‘Bagul de la música Tradicional’ a la Plaça Major de Les Preses. Aquest any, a causa de la pandèmia, el públic no podrà descobrir les cultures que visitaven el festival cada any. No obstant, l’organització es proposa una mirada més enllà de Catalunya i amb una ‘Nit de dansa basca’ al Recinte Ésdansa amb la companyia Elai Alai de Portugalete (Biscaia).

L’Esbart Ciutat Comtal i Jordi Molina Quartet presentarà ‘Baula’, un espectacle on música i dansa es connecten i creen múltiples formes plàstiques en el temps i l’espai. La Festa al Parc continuarà omplint de música i dansa el Parc de Pedra Tosca, aquest any amb diverses seccions de l’Esbart Marboleny.

Pel que fa a les propostes de creació, es veurà ‘Vengo!’, de Sara Cano, que a partir d’una cançó de tradició oral castellana fa un tribut al folklore vist des d’avui. En coproducció entre el Mercat de les Flors, Fira Mediterrània i Ésdansa es farà la preestrena de ‘TRA, TRA, TRA, Tradició’, una proposta d’Explica Dansa, que consisteix en conferència ballada amb connexions en directe per internet. L’espectacle ‘Idi Begi’ de la companyia basca Proyecto Larrua, que s’havia de veure al Festival Sismògraf d’Olot, arriba a l’Ésdansa en forma de ‘Piroclast’.

A més de projeccions de pel·lícules, presentacions de llibres i ballades, s’han reconvertit les tradicionals Nits Ésdansa en uns concerts de petit format a la plaça Major de Les Preses, a càrrec de Marala i el trio Tranquils.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa