Músiques en Terres de Cruïlla torna un any més a l’agenda cultural de les Terres de l’Ebre i recupera forces després de la pandèmia. Aquesta edició, la 9a, se centrarà en la relació entre la música i les arts escèniques, amb espectacles, tallers de teatre musical, xerrades i una roda d’experiències al voltant de la música aplicada a la imatge i l’escenografia. També es recuperen el curs de jota ballada i la trobada de grups de dansa del territori.
Després d’haver explorat la relació entre la música i la literatura, la festa o la vida quotidiana, enguany el festival visualitzarà l’aliança amb les arts escèniques, amb la participació d’escoles de teatre i de circ, cantants, músics, actors i escriptors. Organitzada per l’Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Sénia, la proposta vol reunir música, cant i dansa d’arreu dels territoris de parla catalana i buscar noves sinergies entre tradició i la innovació.
El festival s’iniciarà el dissabte 16 d’octubre al Centre Obrer, amb la Jornada: música i arts escèniques en Terres de Cruïlla, un matí dedicat a diverses experiències al voltant de la música aplicada a la imatge i l’escenografia. El director i compositor Oscar Senén serà l’encarregat d’inaugurar l’activitat reflexionant sobre la música al cinema i els videojocs. Després hi haurà una roda d’experiències amb els actors i músics David Anguera i Xuel Díaz per parlar sobre el seu projecte Canta’m un conte; la, directora de l’Escola de Teatre de Tortosa, Marga Julià, i el gestor cultural Domingo Tomàs, per debatre sobre el folklore d’ahir i avui, o l’escriptor Jordi Plan Porta, entre d’altres. L’assistència a la jornada és gratuïta, però cal inscripció prèvia.
El diumenge el Festival es trasllada al recinte de la Fira d’Artesania de la Fusta, que acollirà el curs de Jota ballada a càrrec de Lo Planter, al matí, i la Trobada de grups de dansa del territori, a la tarda, dues activitats que no es van poder celebrar l’any passat.
Durant el segon cap de setmana, el 6 i 7 de novembre, s’hi ha programat un taller de teatre musical, amb l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, adreçat als alumnes de les escoles de música i dansa de la Sénia per treballar escenes, cançons i coreografies al voltant d’un conegut musical.
El punt final serà dissabte 27 de novembre, amb el ja tradicional concert de l’Agrupació Musical Senienca. Sota el títol Broadway a la Sénia, serà un espectacle dedicat a musicals, que comptarà amb la participació de la soprano Mari Pau Medina i el tenor Joan Carles Blanquer.