Tornaveu
El festival Músiques en Terres de Cruïlla celebra deu anys amb un congrés

Programa del Congrés

El Congrés s’ha plantejat com una oportunitat de reflexionar sobre la música i un aparador de les recerques, projectes i experiències musicals en tots els territoris de parla catalana. Hi haurà taules rodones i ponències al voltant de la música, però també una part més pràctica en forma de presentació d’experiències i petites actuacions.

El programa s’ha estructurat al voltant de tres eixos, que volen ser un recull de reflexions i experiències tractades en les nou jornades anteriors. El primer tractarà ‘la música popular i tradicional d’avui’. “Vam començar fa deu anys, volem veure com està la música tradicional avui”, explica Elena Espuny, de l’Institut Ramon Muntaner (organitzadors del festival juntament amb l’Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs i l’Ajuntament de la Sènia). S’analitzarà com l’ha afectat la pandèmia, quins punts forts i mancances es poden trobar en les múltiples modalitats, i el lligam entre tradició i innovació.

El segon eix tractarà els contextos de la música: educació, festa i vida quotidiana, i com han anat variant funció dels valors, ideologies i interessos propis de cada època. Es presentarà projectes i recerques en què la música interactua en el treball, en la festa o en l’àmbit educatiu, com per exemple el cant popular de les plantes o les albades de Cabanes.

El tercer eix es dedicarà als diàlegs de la música amb altres disciplines, com la literatura, la dansa, les arts visuals o les arts escèniques, posant el focus en el procés creatiu, un tema que s’ha analitzat en les darreres edicions del festival.

La cita reunirà investigadors, musicòlegs, docents, músics i artistes d’altres disciplines. El compositor i director de la Banda Municipal de Barcelona, José R. Pascual-Vilaplana, serà l’encarregat d’oferir la ponència inaugural sobre les bandes de música i la diàspora artística, el divendres 21 a la tarda. Entre els ponents també estaran els estudiosos Josep Vicent Frechina, Pau Benavent, Esther Navarro o Raul Sanchís; el director musical de l’Esbart Català de Dansaires, Joan Gómez; la directora del Festival Dansàneu, Rut Martínez; el músic Francesc Tomás (Panxito); l’artista visual Alba Coral; el director de la Banda de Música de la Sénia, Pep Vila, o el grup Corrandes són Corrandes.

El congrés es farà al Centre Obrer de la Sénia i les sessions acadèmiques es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de l’Institut Ramon Muntaner. Les inscripcions es poden fer en línia a través del formulari en línia en aquest enllaç.

Actuacions musicals i tallers

A banda de la reflexió teòrica, l’altra pota del festival són les actuacions musicals, que enguany porten dos noms destacats. El primer, Joana Dark, projecte musical d’Ariadna Rulló, qui presentarà els seu EP debut La Lireta, que combina folklore amb la música electrònica. Serà divendres 21 al Centre Obrer. El segon serà l’espectacle ‘Amb veu de dona’, que reunirà sobre l’escenari la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca amb artistes que han passat pel festival al llarg dels anys, com les cantants Carmen París, Franca Masu, Miquela Lladó, Tiu i Montse Castellà; la ballarina Sònia Gómez i la il·lustradora Roser Gay. Serà dissabte 22 d’octubre a la Casa de Cultura de la Sénia.

Diumenge 23 es dedicarà al ball tradicional amb dues propostes ja habituals, el curs de jota i la Trobada de Grups de Danses, a la Plaça Catalunya. L’últim cap de setmana, dissabte 29 i diumenge 30, es farà un taller de dansa i moviment, amb representació final a la Casa de Cultura, i un sopar musical.

Lluís Miró, del Centre d’Estudis Seniencs i coordinador del festival, explica que aquesta edició servirà per tancar una primera etapa i encentar un nou cicle. Si un dels objectius centrals del festival era visibilitzar i fer valer la música de banda, “de cara als pròxims anys es vol avançar en aquesta direcció, per tal d’afavorir que des de les bandes i escoles de música del territori sorgeixin propostes musicals noves i renovadores”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa