Tornaveu
El festival EVA 2021 reivindica la paraula per viatjar a nous mons

Una de les novetats de la 17a edició del festival és el mateix programa de mà, que adopta la forma d’un passaport amb espais en blanc on el visitant podrà segellar els espectacles que veu i prendre notes de les seves experiències. I és que, després d’un any de confinament i sense gairebé poder moure’ns, “el festival es reivindica com un viatge”, tant físic i de l’esperit, a través de la paraula, la narració, la música, “que convida a descobrir nous mons i a explorar el territori, i a “reforçar el contacte entre el públic, els artistes, els programadors i les institucions”.

Així ho va destacar Jordina Biosca, directora del festival, en la roda de premsa de presentació que es va fer dilluns des de l’Auditori Pau Casals del Vendrell, municipi que acollirà el dia 4 de juny l’espectacle inaugural.

Com ha remarcat Biosca, el festival surt de la pandèmia reforçat, ja que si abans del 2020 durava deu dies, ara s’estén durant nou setmanes en les quals s’han programat més propostes que mai: 61 espectacles diferents i un centenar d’actuacions a l’Alt i Baix Penedès (del 4 de juny al 7 d’agost) i a Pradell, al Priorat (del 2 al 4 de juliol). S’amplien també els municipis, ja que s’incorporen Sant Cugat Sesgarrigues, La Granada del Penedès, Olesa de Bonesvalls, Cunit i Sant Jaume del Domenys.

Dones narradores, cabarets i intel·ligència artificial

Una altra de les novetats és que enguany el programa s’ha organitzat en set eixos temàtics. ‘Dones que narren’ oferirà espectacles de literatura narrada per dones, amb propostes com Una habitación propia, de Virginia Woolf, amb Clara Sanchis; ¡Viva la vida!, amb Martha Escudero, que narra episodis de Frida Kahlo, o Força fluídica, de Núria de Calella, sobre les dones mèdium.

Sota l’epígraf CabaretEVA, el festival reivindicarà el cabaret i la Barcelona més canalla i ja desapareguda, amb espectacles com Ocaña, reina de las Ramblas, de Marc Rosich i Marc Sambola, i que fue ¿Qué fue de Andrés Villarrosa?, també de Rosich i d’Oriol Genís.

L’eix més innovador serà sens dubte ‘AI,EVA’, que convertirà el municipi de Mediona en la seu de la intel·ligència artificial el cap de setmana del 7 al 10 de juliol. S’hi podran veure les propostes Màquines sexuals de Jordina Biosca; Paraules que trenquen ossos, al mig del bosc i amb el mòbil a la mà; l’experiment robòtic Teatronika i una xerrada sobre AI i art amb Ramon López de Mántaras, de l’Institut d’Investigació en Intel∙ligència Artificial.

A banda d’això, hi haurà també narració oral per a adults, espectacles familiars, l’espai ‘AlterEVA’ (que inclou trobades de glossadors, improvisació poètica, etc.), i l’EVA canta, amb concerts de grups emergents, electrogralla, música d’arrel napolitana i l’actuació del Cor Madrigal.

Escenaris inusuals

Un dels senyals d’identitat del festival són els escenaris, que se surten d’aquells estrictament teatrals i que permeten una major proximitat del públic amb els artistes i potencien l’espectacle. Enguany el festival recupera i estrena de nous: cementiris (de Vilafranca del Penedès), biblioteques, caves, fonts, monestirs, un espai entre vinyes en mig d’un bosc. Una manera de recordar “que la narració oral no necessita d’artifici i es pot donar en qualsevol espai”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa