Tornaveu
El festival Etnomusic compleix 20 anys celebrant la música folk

El festival de referència de la música folk valenciana i del món que organitza l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, arriba a les dues dècades de vida. I ho celebra primer amb una inauguració especial: l’actuació de Miquel Gil, qui commemorarà també 20 anys de la publicació d’Orgànic, un àlbum que va suposar una fita en la seva carrera i en la música popular valenciana. I a més amb una programació més extensa que mai, amb 17 concerts entre el 20 abril i el 30 de setembre, que inclouen ritmes tradicionals i d’arrel, lectures innovadores, talent jove i propostes per al públic familiar.

De Galícia al Mediterrani Oriental

Tots els dijous del mes de maig, l’Etnomusic s’instal·larà als patis del museu per convidar al públic a viatjar pels sons i músiques tradicionals ibèriques i del Mediterrani. La primera parada és Galícia, amb Xabier Díaz i les Adufeiras de Salitre, qui presentaran As Catedrais Silenciadas, on rescaten cançons de les dones del món rural amb una mirada actual i en què es conjuguen pasdobles, jotes, alalás, ribeiranas, muñeiras i agarrats.

També recuperen la veu tradicional de les dones, però en aquest cas, de Múrcia, el grup Mujeres con raíz. La formació presentarà Del saliente al poniente, un disc que reuneix seguidilles, havaneres, malaguenyes, jotes, cançons infantils, cants de sega i trilla… que cantaven les dones sobre les històries quotidianes de cada dia.

Amb un ensemble constituït especialment per aquesta edició, Efrén López ens portarà des de València al Mediterrani oriental, a l’Orient Mitjà i Àsia Central. En el viatge de tornada, el festival es detindrà a la regió d’Apúlia, des d’on Antonio Castrignanò ens oferirà un personal redescobriment de la tradició musical del sud-est italià. 

Els altres Etnomúsic

L’itinerari Etnomusic Perifèric, que atén nous formats per a nous públics, portarà dos projectes singulars reconeguts per la crítica. D’una banda, Maestro Espada, és a dir, Alejandro i Víctor Hernández, qui renoven la tradició musical de la seva horta natal murciana amb l’electrònica, barrejant els sintetitzadors analògics casen amb castañetas i llaüts. Per una altra, Rocío Márquez + Bronquio, el nou projecte d’aquesta figura del flamenc.

Enguany el festival, després èxit any passat, torna a programar un concert familiar, a càrrec del músic de Madagascar Kilema. I  com a novetat, inclou un concert del Cicle Música en Construcció –dirigit principalment a la promoció del talent i les joves promeses organitzat per la Diputació de València– del duo Silento, format per les valencianes Celina Jiménez i Ana Ferrer.

Sota la proposta Etnomusic als pobles, el festival es fa itinerant i viatjarà a diversos municipis de la província des de finals d’abril fins al setembre. En aquesta línia estaran dues formacions de referència de l’escena valenciana, Krama i Urbàlia Rurana (el grup encapçalat pel guitarrista Spyros Kaniaris celebrarà el quinzè aniversari) i Urbàlia Rurana (que presentarà el seu Sarau mediterrani); també Mujeres con raíz, que actuarà a Macastre abans de fer-lo a l’ETNO, i Naiet Cirerer, amb un espectacle que homenatja els narradors i cantants que antigament viatjaven de poble en poble.

Les entrades són gratuïtes i es poden aconseguir a partir del dimarts anterior a cada concert (màxim 2 per persona) al vestíbul de L’ETNO, o a través de la seva web

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa