Tornaveu
El festival Dau Barcelona, 10 anys jugant

Després de l’edició virtual del 2020, el festival recupera la presencialitat i enguany, per la seva 10 edició, estrena dos espais: el Dau dels Autors, on els assistents podran jugar amb més de trenta autors catalans i espanyols de jocs de taula, i un altre dedicat als jocs de rol. També com a novetat, la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra es podrà veure una exposició dels 25 anys d’un dels jocs de taula i estratègica més populars dels darrers temps, el Catan.

Els jocs populars i tradicionals tornaran a tenir una àmplia representació en el festival, de la mà de la Companyia de Jocs l’Anònima i la Federació Catalana de Joc Tradicional (FCJT). El Dau Tradicional, als patis de l’escola Can Fabra i de l’Institut Vapor del Fil, convidarà a recuperar o descobrir les baldufes del mestre Arcadi, jocs de punteria i habilitat, rutlles, xanques, bitlles, tir de fona, bèlit i morra, i també jocs urbans d’arrel tradicional, com el io-io i la kendama.

Campionats de morra i de bèlit

En el marc del festival, se celebrarà el 3er Campionat de Morra de Catalunya, una competició que no es disputava des de l’any 2016. Serà dissabte, durant tot el dia (amb eliminatòries al matí i les rondes finals a la tarda), i hi participaran una vintena de jugadors de la Ràpita, l’Ametlla de Mar i Barcelona.

Serà una oportunitat per gaudir d’aquest joc mil·lenari, de tavernes, pirates i mariners, que està revifant amb força a les Terres de l’Ebre però que a les grans ciutats és encara força desconegut, explica Tomàs Ginestra, de l’associació cultural Morràpita i també responsable de comunicacio de la FCJT. Per Ginestra, en aquesta recuperació hi té molt a veure l’atractiu del joc, que “d’entrada sembla molt fàcil, però que darrere hi ha estratègia, càlcul matemàtic, coordinació mecànica a l’hora de treure els dits, coordinació amb la parella…”.

Els aficionats a la morra tindran una altra cita diumenge al matí, amb el 5è Campionat de Morra Dau, que en aquesta ocasió enfrontarà parelles mixtes formades per un jugador expert i un amateur (inscripcions el mateix dia a les 10 h). I el mateix diumenge se celebrarà la 2a Trobada de Bèlit Dau, a càrrec de l’Associació Cultural del Bèlit de Sant Narcís i la Companyia de Jocs l’Anònima.

Premis Dau Barcelona

Com a avantsala del festival, el divendres 19 de novembre, a les 19.00 hores, el Sant Andreu Teatre acollirà la gala de lliuremant dels Premis Dau Barcelona. A més dels guardons al millor autor de l’any i millor autor novell de l’any, Bruce Whitehill, una de les principals autoritats mundials en els jocs de taula nord-americans, rebrà el premi honorífic a una vida dedicada al joc.

L’entrada al Dau és gratuïta. Podeu consultar la programació completa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa