Tornaveu
El 34è Festival Tradicionàrius programa 48 propostes fins al 26 de març

La crisi sanitària també ha impactat de ple en el món de la cultura, i el Tradicionàrius no ha estat una excepció. De fet, la inauguració del Festival havia de ser l’espectacle Almanac, 40 anys, però no serà possible, i els motors arrencaran el 16 de gener amb el Ball d’Homenatge a càrrec de Blanca Mostaza a la dansa i de Pau Benítez al flabiol; i el concert d’Eliseo Parra amb l’estrena absoluta del disc Cantar y batir. Ara bé, es podrà gaudir de l’exposició Almanac del cordill. 20 anys al vestíbul del Centre Artesà Tradicionàrius. Pel que fa a la programació de concerts, cal tenir en compte que hi ha mobilitat restringida entre països, però així i tot, tindran presència d’artistes del País Valencià, les Illes, Occitània i també Segovia, Galícia, Astúries.

I com va anunciar Carol Duran, els projectes liderats per dones tindran una gran presència durant aquesta edició amb Marala, les occitanes Cocanha, Les Violines, Maria rodés, Paula Vega i Anna Ferrer, Coloma Bertran i els duets de Laura Esparza i Carlos Esteban i Maria Arnal i Marcel Bagés. I no hi faltarà la rumba, amb els Sabor de Gràcia, i la música clàssica amb Quartet Brossa. Pel que fa a la dansa, el toc el posarà Toni Jodar amb Tra, tra, tra, i es projectarà el film basc Dantza.

I un dels reptes que es planteja aquest 34è festival és, segons l’organització, omplir la sala emblemàtica del Palau de la Música Catalana amb dues propostes: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (14 de març) i Rodrigo Cuevas (19 de març). Pel que fa al Trad d’autor, enguany es planteja estrènyer vincles amb el festival Barnasants, que camina en paral·lel al Tradicionàrius “defensant els valors de la cultura, la igualtat, la llengua, el territori, la seva gent i les seves llibertats”. És per això que el festival ha ideat una programació amb diversos concerts: Biel Mayoral, Maria Arnal i Marcel Pagès, Elèctrica Dharma, un espectacle sobre les cançons recopilades per Joan Tomàs, Paula Grande i Anna Ferrer i Jaume Arnella i Rafel Sala.

Per altra banda, en aquesta edició es dóna continuïtat a un projecte iniciat l’any passat, l’Arran d’escenari, amb un cicle de concerts que tindran lloc a la platea del Centre Artesà Tradicionàrius. Enguany no es durà a terme el cicle Folk als Mercats.

I fruit de la necessitat de combatre els efectes de la pandèmia en el món de la cultura, va néixer el TraDDigital la plataforma de continguts folk en línia del Centre Artesà Tradicionàrius, que retransmetrà algunes activitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa