Tornaveu
El 33è Aplec Internacional d’Adifolk retorna a L’Alguer vint-i-u anys després

Després d’una edició anterior cancel·lada per la pandèmia, l’Aplec d’Adifolk retorna amb renovades forces i aterra a l’illa de Sardenya amb rècord de participació: prop de 800 actuants i quaranta grups de cultura popular de tot Catalunya, des de bandes de música i cobles, corals, sardanistes o bastoners fins a colles de bestiari, diables i entitats de jocs tradicionals. La cita comptarà també amb una destacada participació del teixit associatiu de Sardenya, amb la intenció d’estrènyer els vincles entre l’illa i el Principat.

El passeig marítim de Banchina Dogana, en el nucli antic, serà entre el 24 i 26 de setembre l’epicentre de la gran festa de la cultura catalana. Allà es faran els actes més destacats: la salutació i inauguració el divendres, l’espectacle La Festa Major a Catalunya i nit de foc la nit dissabte, i la cloenda, amb la participació de tots els grups, el diumenge a la nit.

Tres dies i prop de 35 activitats

També hi haurà altres escenaris principals, especialment l’Ex Mercato Civico i Lo Quarter, que acolliran al voltant de 35 activitats: concerts, ballades de bestiari, balls de bastons i sardanes, mostra de morra i de jocs tradicionals, etc. Entre algunes de les novetats d’aquesta edició, hi haurà una Viquimarató de l’Aplec Internacional, per part d’Amical Wikimedia, i el concert ‘Mans Manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons’, una iniciativa de la Plataforma per la Llengua amb cançons tradicionals i infantils de l’Alguer interpretades i modernitzades per un cor infantil d’Alguer i músics d’arreu dels territoris de parla catalana.

A la cita acudiran 40 grups de tota Catalunya, “una xifra molt per sobre de la mitjana d’altres anys, d’uns 25 grups”, segons destaca Ivan Besora, president d’Adifolk. Representaran gairebé tota la riquesa i varietat de la cultura popular catalana, amb dues notables absències: els castellers i falcons, per les restriccions que derivades de la pandèmia.

A aquests s’hi sumaran prop de quinze entitats del teixit associatiu i cultural de tota l’illa: des de la Banda Musicale Antonio Dalerci Alghero, els tradicionals Mamutones –personatges que encarnen a la bèstia durant el carnaval de Mamoiada– o l’associació de morra Sociu po su jocu de sa murra.

Com en les darreres edicions, l’Aplec aposta també per complementar la festa amb la reflexió i el debat, i així s’ha programat un cicle de xerrades i ponències al voltant d’aspectes històrics i culturals, a càrrec d’entitats com Omnium L’Alguer, l’Obra Cultural de l’Alguer o el Foment de les Tradicions Catalanes.

El programa es complementarà amb cinc exposicions: una mostra de cultura popular catalana, a càrrec de diverses federacions nacionals; la proposta fotogràfica La Catalogna dal cielo; una mostra sobre el seguici tradicional del Corpus, La Petjada d’Euterpe al Priorat, i una Mostra de productes Girona Excel·lent.

Amb aquesta edició, l’Aplec torna a l’illa italiana vint-i-un anys després de l’última visita, l’any 2000. Per Adifolk, la cita, a més de servir per projectar la cultura catalana al món, vol ser una bona oportunitat per potenciar els vincles que uneixen la ciutat italiana i Catalunya.

Documents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa