Tornaveu
El 32è Aplec Internacional d’Adifolk contagia l’entusiasme per la cultura popular catalana als danesos
La imatge d’uns castells elevant-se al cel on es combinen les camises rosades dels Xiquets de Tarragona i el blau marí dels Xiquets de Copenhaguen, entre el silenci expectant del públic, exemplifica molt bé el sentit del 32è Aplec Internacional que s’ha celebrat del 26 al 28 d’abril la capital danesa: una festa per donar a conèixer i fer gaudir la cultura popular catalana al món, i així compartir un fragment de la nostra identitat.

L’esdeveniment, organitzat per Adifolk, l’Associació per a la difusió del folklore, ha transformat els carrers i places de Nørrebro, el barri més cosmopolita de la capital danesa, en una festa major. Durant tres dies intensos s’han pogut veure i gaudir de gegants, diables i bèsties de foc, sardanes i balls folklòrics, jocs tradicionals, havaneres, concerts de grups corals i de bandes de música. Fins i tot el públic ha pogut tastar prop de 1600 racions d’escudelles i ranxos que ha servit la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes històriques, una entitat que per primera vegada participava en la trobada, com a representants de la nostra gastronomia.

Més de 500 actuants i 30 activitats

En total hi ha participat més de 500 actuants, una de les xifres més altes des que va començar aquest projecte l’any 1988, i s’han fet una trentena d’activitats durant tres dies i mig. Per al president d’Adifolk, Ivan Besora, en aquesta edició “s’ha volgut recuperar l’esperit originari de l’Aplec, i a diferència dels darrers anys, on els participants s’havien reduït molt, enguany han viatjat fins a la capital danesa 25 grups complets”.

Besora ha explicat que “la internacionalització de la cultura catalana ha estat molt positiva, el púbic danès s’ha bolcat en la celebració i ha estat en la primera fila dels espectacles”. Ha afegit que una les expressions que més han sorprès ha estat la diada castellera, on han actuat conjuntament els Xiquets de Tarragona i els seus homònims de la capital danesa, els Xiquets de Copenhaguen, una colla fundada l’any 2014 a partir d’un grup de catalans establerts a la capital i amb l’ajut del Casal Català.

El programa dels actes va tenir una part institucional, amb una recepció per part de l’Ajuntament de Copenhaguen al Centre Cultural Huset, amb la presència d’autoritats daneses, autoritats catalanes, la Junta d’Adifolk, representants de diverses Federacions culturals, en la que també hi figurava l’Ens de l’Associacionisme Cultural, i una representació de les entitats actuants.

El dia central es va viure dissabte 27 d’abril, amb activitats tot el dia, des de les 10 hores del matí fins a les 21 hores, a la gran plaça de Blagards Plads, que al vespre es va convertir en una gran plaça de festa major, amb la participació de nou de tots els grups, mostra de foc i ball folk. L’Aplec es va tancar diumenge amb una gran cercavila intercultural i un espectacle de cloenda amb un tirabol amb els músics de les diferents formacions a l’escenari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa