Tornaveu
Creació contemporània i tradició, al festival Contradans d’Andorra

El festival torna aquesta segona edició a Andorra amb més força i amb la intenció de ser “la mostra de l’evolució de la cultura popular i com aquesta es va adaptant als temps”. Així ho ha expressat aquest matí Meritxell Rabadà, presidenta dels amfitrions i organitzadors del certamen, l’Esbart Valls del Nord, en la presentació del programa que s’ha fet aquest matí, i que també ha comptat amb la presència del conseller de Cultura Igualtat i Participació de la Massana, Guillem Forné.

El Contradans 2022 donarà el tret de sortida divendres 14 a les 19 hores amb una cercavila de bestiari popular amb el Drac d’Olivella i els balls d’inauguració a càrrec de l’Esbart Valls del Nord. Serà a la plaça de les Fontetes, que es convertirà en un dels principals escenaris del festival.

El mateix esbart actuarà també el dissabte 15 al migdia per posar dansa, per primer cop, a les cançons de la Cobla dels Sons Essencials, un conjunt que s’autodefineix com a “polinstrumentistes”, perquè combinen el flabiol, tible, tenora, trompeta, fiscorn, contrabaix, guitarra, veu solista i percussions amb el cant, les palmellades o la cuina catalana.

El dissabte a la tarda, Nova Galega de Danza presentaran el seu nou espectacle, Leira no Camiño. Dirigit per Jaime Pablo Díaz, és un muntatge minimalista que fusiona tradició i avantguarda, dansa i música d’arrel, i que retrata la duresa de les feines del camp i del paper central de les dones rurals. Leira arriba avalat per dos reconeixements: el premi Max al millor ballarí, Ivan Villar, i finalista als Max 2021 en la categoria de millor expectacle.

Finalment, el diumenge 16 l’Esbart Sant Romà presentaràTraces de Folk, una fusió entre el ball de bastons i la dansa contemporània, a través del so dels instruments de percussió i les traces que van apareixent de la dansa folklòrica. Per Meritxell Rabadà, “la col·laboració d’aquest any amb l’Esbart Sant Romà podria ser un punt de partida perquè el Contradans evolucioni i esdevingui un punt de trobada de la dansa tradicional d’Andorra: l’esbart”.

Més activitats

A banda dels espectacles, el programa també inclou la projecció del documental Arrel, produït per Fira Mediterrània de Manresa (al Teatre de les Fontetes), un mercat d’artesans –amb una quinzena de paradistes de cistelleria, tints, ceramista, artesans de la música, bestiari festiu, forjadors, trementinaires, etc. –, i una dotzena de tallers gratuïts per apropar a tothom al procés creatiu per modernitzar els productes més tradicionals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa