Tornaveu
Cartell de luxe per celebrar les 50es Jornades Internacionals Folklòriques
La presentació de les 50es Jornades Internacionals Folklòriques, aquest al matí a l’Auditori del Palau de la Generalitat, ha comptat amb la participació de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina, i en representació d’Adifolk, el president Ivan Besora i el director del festival Oriol Ramírez.

Alsina ha definit les JIF com a “símbol d’internacionalització de la cultura catalana, la cultura popular i el país”. El discurs de la consellera ha incidit en la idea que les JIF demostren que “a vegades l’acció exterior de Catalunya comença a casa”; en aquest empeny, ha lloat la constància d’Adifolk durant cinc dècades per “cohesionar els pobles a través de la cultura popular i “projectar Catalunya al món”.

A continuació, Besora ha recordat que les Jornades Internacionals Folklòriques són l’acte central del 50è aniversari de l’Adifolk, no debades l’entitat va impulsar-se el 1972 amb l’objectiu d’organitzar aquest esdeveniment. Besora ha tingut unes paraules de reconeixement per Joaquim Navarro, impulsor de les JIF, les quals ha reivindicat com el “festival que arriba a més lloc del país”. La llista de municipis que acolliran actuacions aquest any és llarga: Calella, Falset, Les Borges Blanques, l’Hospitalet de Llobregat, Vilanova d’Espoia, Santa Maria de Palautordera, Golmès, Lliçà d’Amunt, Arenys de Mar, Montblanc, Parets del Vallès, Rajadell, Cambrils, Barcelona, Matadepera, Súria, Ripoll, Monistrol de Montserrat, Sant Fruitós de Bages, Perafort, Almacelles i La Llagosta.

Quines danses es podran veure en totes aquestes poblacions? Ramírez ha assenyalat que s’ha volgut celebrar el mig segle de les JIF convidant-hi cinc grups de gran qualitat, procedents de Bulgària, Brasil, Mèxic, Kenya i Romania. Es desitja que les associacions de cultura popular catalanes hi estrenyin vincles, per aquest motiu també tindran un paper protagonista en el festival. El vicepresident d’Adifolk també ha apuntat que, més enllà de les actuacions arreu de Catalunya, les JIF desitgen apropar les cultures convidades a la societat catalana. A Calella, on s’allotjaran els grups internacionals, s’organitzaran conferències, tallers, fires i actuacions musicals. Com és habitual, la vila maresmenca acollirà l’acte inaugural de les JIF (2 de setembre), el tret d’arrencada d’una setmana molt intensa que culminarà a Falset el 10 de setembre amb la jornada de cloenda.

Activitats especials per celebrar el 50è de les JIF

Adifolk ha demanat a l’Associació Musical Vila de Falset que faci arranjaments a l’himne de les JIF, la nova peça estarà adaptada per bandes i tindrà un to més solemne. Mentre duri el festival, es podrà visitar l’exposició itinerant “Adifolk. Internacionalitzant la cultura popular des de 1972’ a l’Ajuntament Vell de Calella. Enguany, a més, les Jornades també participaran dels actes de celebració de la Diada Nacional al Parlament de Catalunya. Colles de cultura popular catalanes oferiran un espectacle que també comptarà amb la participació de grup mexicà Katros. Grupo de danzas de Monterrey.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa