Tornaveu
De primer, ‘harira’ i, per postres, mona de Pasqua

Més de 350 persones, veïns i veïnes i entitats es trobaran a la Rambla del Raval per celebrar conjuntament l’Iftar musulmà (el trencament del dejuni) i la Pasqua de la comunitat cristiana. L’acte l’organitza el Grup Interreligiós del Raval (GIR) amb la finalitat de fomentar el diàleg intercultural i la trobada entre comunitats en un barri on més del 50% de la població és estrangera.

Enguany, el Ramadà i la Pasqua coincideixen en el temps amb l’últim dia de Pésaj jueu, o Pasqua jueva, i per això aquesta comunitat també s’hi sumarà per primer cop a la festa. 

L’acte, sota el lema ‘Llum sobre llum’, començarà a partir de les 19.30h, amb la lectura d’un text a càrrec de membres del GIR i d’altres comunitats, en set de les moltes llengües que es parlen en el barri, i per tal de visibilitzar i reconèixer la diversitat lingüística: àrab, amazic, català, castellà, urdú, bangla i tagal.

A continuació es farà una dinàmica de llums i espelmes i els parlaments institucionals. Cap a les 20.30h, moment de la posta de sol, l’imam cridarà a l’oració i es convidarà a tots els assistents a gaudir del sopar comunitari i gratuït: sopa ‘harira’, els dàtils i dolços marroquins, i la mona de Pasqua, preparats per les comunitats del grup GIR i la Parròquia del Carme.  

Fàtima Ahmed, presidenta de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, una de les entitats organitzadores, destaca que l’objectiu “no és només parlar del Ramadà, sinó parlar dels valors dins d’aquest mes sagrat, com la germanor, la convivència i la coneixença”, i servir d’espai de trobada entre gent musulmana i gent no musulmana”.

Ahmed explica que l’Iftar del GIR al Raval va ser el primer que es va celebrar a Barcelona, fa més de quinze anys. Des de llavors els iftars s’han estès i exportant a molts altres barris de la ciutat i també de l’àrea metropolitana, organitzats per mesquites, entitats i associacions locals. Enguany entre el 23 de març i 22 abril s’han programat prop de 25 iftars només a Barcelona, la majoria al Districte de Ciutat Vella, però també al Poble-Sec (Coordinadora d’Entitats del Poble-sec), al Carmel, Sant Andre, Nou Barris o Sant Martí, a equipaments o a la via pública, ja que els oratoris i llocs habituals de trobada queden petits a causa de la gran afluència de gent.

La presidenta de Diàlegs de Dona remarca que aquest creixement és una prova que “l’Iftar s’està normalitzant” i “és una aposta de la ciutat pel reconeixement de la diversitat religiosa com qualsevol festivitat més”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa