Aquest cap de setmana ja podeu votar una de les quatre sardanes de la 1a. eliminatòria del Concurs LA SARDANA DE L’ANY 2019. Ho podeu fer al web del concurs o bé trucant a la Confederació Sardanista de Catalunya fins dimarts a migdia. Al FES TA FESTA, com cada any, en farem el seguiment i a partir del proper cap de setmana comentarem el resultat de l’eliminatòria del cap de setmana anterior i escoltarem la sardana guanyadora. Compte amb les bases, que hi ha canvis. Consulteu-les al web www.lsda.cat. La podeu lincar també al sidebar del nostre web.

A banda d’això us parlarem de dues activitats directament o indirecta relacionades amb dos col·laboradors i la presentació de les quals tindrà lloc aquest proper dimecres dia 29 a Barcelona si fa no fa a la mateixa hora.

  • A dos quarts de set, a la Casa de la Sardana del carrer Pou de la Figuera, 15, en Joan Arimany presentarà l’exposició “Circuits invisibles de devoció popular”, una exposició de capelletes de visita domiciliària, imatges religioses protegides en petites construccions que transitaven pel territori rural o urbà català des de fa segles, recollides per en Víctor Rodríguez. A nosaltres, que n’hem viscut el muntatge, se’ns acut una sola paraula: espectacular. Compte! Només fins el 13 de febrer.
  • I a les set, a l’Espai VILAWEB, en Víctor Pàmies presenta la ​“Paremiologia catalana comparada digital (PCCD), un projecte del lingüista i paremiòleg vallromaní, desenvolupat per Pere Orga, informàtic de Softcatalà. Els amants dels refranys i la fraseologia de la llengua catalana esteu d’enhorabona amb la posada en línia d’un recurs digital de consulta del fons paremiològic català recollit durant els darrers vint-i-cinc anys pel Víctor, amb una citació curosa de totes les fonts bolcades i consultades. En aquesta primera versió, dona accés a més de 150.000 parèmies (de les més de 650.000 que ja té recollides), agrupades en prop de 10.000 paremiotipus diferents. Consulteu i perdeu-vos a l’enllaç ​https://pccd.dites.cat.

També us parlarem del TRADICIONÀRIUS: dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia que se celebren aquest cap de setmana i dels concerts dels propers dies, entre els quals destaquem el del divendres 31 a la nit al C.A.T., que amb el nom de TRIBUT A L’ACORD vol retre homenatge als 40 anys del mític grup els Grallers de l’Acord i a la gran importància que va tenir en la recuperació de la gralla allà als anys 70 i 80 del segle passat. I també els del GARROTXINÀRIUS que tindran lloc a Olot el primer cap de setmana de febrer, com s’anomena el Tradicionàrius al territori.

I és per això que a la part musical escoltarem dos temes d’intèrprets relacionats amb el concert del dissabte 1 de febrer a la Sala Torín de la capital de la Garrotxa: les “Jotes de Tuixent”, amb el grup LES VIOLINES (un tema del seu directe amb El Pont d’Arcalís) i “Step by stepps”, del grup occità BAL O’GADJO, el tema del nostre Youtube de la setmana.

La part musical es completarà amb les sardanes “Missa major”, de Max Havart i “Montblanc, capital de la sardana”, d’Alfred Abat.

I a banda d’altres actes i notícies, també tindrem les seccions:

  • Els SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar, avui amb una tonada titulada “Si tu te’n fas la rosa”.
  • Les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que ens comentarà (com gairebé sempre) un refrany d’allò més obvi: “Mentider conegut, ja no és cregut”.
  • Les HISTÒRIES DE GEGANTS de la Berta Miró i en Nico Alonso, que ens recordaran la història dels “Gegants de La Ràpita”, un nucli urbà de Santa Margarida i Els Monjos.
  • Les CANÇONS PICANTS de la Marta Ibàñez, que ens convidarà a escoltar les peripècies de “El marxant” cantades pel grup LA CRIATURA VERDA.
  • I també tindrem un altre capítol de LA DEVOCIOTECA, d’en Joan Arimany en què en aquesta ocasió ens parlarà de “Reliuiaris”.

El que no tindrem aquesta setmana és l’Amadeu Carbó, que el tenim malaltó. Ell mateix ens ho explica breument (el que pot) al començament del programa.

Però la setmana que bé ja hi tornarem a ser tots…

Bé tots no… Ens falten els presos i els exiliats polítics… No us oblidem!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa