Tornaveu
Arriben Les Santes de Mataró, més inclusives i de km 0

Els mataronins es preparen per viure la seva festa grossa, que se celebrarà del 25 al 29 de juliol. Els actes tradicionals de consuetud vertebraran el programa, on destaca un doble aniversari: els 175 anys de la Missa composta pel Manuel Blanch i els 40 anys del Desvetllament Bellugós. L’aposta pels artistes de proximitat, l’ampliació de la participació i la incorporació de millores en l’accessibilitat són altres de les novetats de Les Santes 2023.

Actes tradicionals

Les Santes comencen oficialment del dimarts 25 de juliol, però a partir de dimecres vinent, quan es fa l’Estrena i la Proclama, ja hi haurà activitats. Entre els primers actes, destaca la diada castellera, amb la Colla castellera Capgrossos de Mataró, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa, traslladada del diumenge 23 al dissabte 22, per no coincidir amb les eleccions generals. I també la Gegantada, que recorrerà els carrers amb els gegants i nans d’escoles, entitats i col·lectius de la ciutat i de la Família Robafaves, el dia 24.

El dia 25 és el torn de la Crida i el Desvetllament Bellugós, que estrenarà una instal·lació de 15 panots durant el recorregut amb els 15 números que canta la ciutadania al ritme d’El Bequetero. Després, l’Escapada a Negra Nit omplirà els carrers amb les colles de foc amfitriones i convidades. La celebració no acabarà amb la tradicional Ruixada al Parc Central, que s’ha suspès per la sequera, sinó amb un concert amb l’orquestra Gira-sol.

El 26 és el dia consagrat a la canalla amb la Tarda Guillada. El 27, la diada de les santes, es fa l’Anada a Ofici, la Desfilada i la Passada, que acabarà amb el tradicional castell de focs, que es tornarà a disparar des de tres punts per tal d’arribar al màxim de gent possible: el Passeig Marítim i els barris de Cerdanyola i Vista Alegre.

El dia 28 de juliol es farà la recepció oficial de les Julianes i Sempronianes i l’Anada a la Residència amb totes les figures institucionals, la Postal de Gegants i el No n’hi ha prou. La nit del 29 de juliol, abans de la Tronada, a la plaça de l’Ajuntament es farà La carretillada, un nou acte de foc a càrrec del Ball de Diables de Mataró.

Programació musical

L’apartat musical oferirà uns quaranta concerts, la gran majoria d’artistes i grups de proximitat. Destaquen els noms com El Pony Pisador, Hotel Cochambre, Boom Boom Fighters, i els concerts Un tast d’història, del Cor Madrigalista de Mataró, i West Side Story, amb l’Orquestra de Mataró. Però sens dubte els grans protagonistes seran els mataronins The Tyets, que actuaran el 27 després dels Focs a l’escenari Espigó del Passeig Marítim.

Festa més inclusiva i accessible

Des de l’Ajuntament i des de la Taula d’Accessibilitat han treballat per apropar la festa a tothom i perquè hi puguin accedir als actes el màxim nombre de persones i en condicions de confort, seguretat i igualtat. Així, s’habilitaran espais on es reduirà la música i l’ús de pirotècnia perquè en puguin gaudir les persones amb trastorns del neurodesenvolupament, com autisme, Asperger o TDAH. També hi haurà ‘espais de calma’ i zones habilitades per a persones amb mobilitat reduïda en determinats actes (a la Crida de Festa Major, l’Anada a Ofici i Desfilada, l’Anada a la Residència, la Postal de Gegants i l’Anem a tancar), amb previsió d’ampliar-ho en futures edicions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa