Tornaveu
Sashimi Sasaki: «La cultura catalana és complexa i la seva gent força oberta»

Quins coneixements aporta als alumnes el taller de llengua japonesa que imparteix a l’UCE?
L’objectiu principal del taller és fer una petita introducció a la llengua. No es pretén que els alumnes aprenguin japonès en 10 dies, sinó que s’hi interessin i així animar-los a continuar estudiant-lo. Ara imparteixo classes de japonès a la Universitat de les Illes Balears, per tant, hi ha molts mallorquins que després d’assistir al taller de l’UCE s’apuntaran al curs obert de l’UIB.

Com va arribar una japonesa a Mallorca?
La veritat és que no vaig venir directament des del Japó. Primer vaig estar vivint a diferents llocs. Vaig estar cinc anys a Anglaterra, tres al Canadà i tres a França. Finalment, vaig acabar a Mallorca per poder impartir el curs de japonès a la universitat.

El japonès és una llengua difícil d’aprendre?
Pels catalanoparlants és suficientment fàcil. La gramàtica és senzilla, els verbs es podria dir que gairebé no es conjuguen i els substantius no tenen ni gènere ni nombre, per tant a les persones no els costa agafar la mecànica de l’idioma. Podríem dir que és fonèticament accessible.

Quin tipus d’alumnes s’han apuntat al taller?
La majoria de gent que hi assisteix són joves, i podria assegurar que en gran part mallorquins. Tot i així, també t’hi pots trobar de tot, tant universitaris com professors o gent gran de l’UCE.

Quina és la seva visió de la cultura catalana?
Com que visc a Mallorca no puc tenir una visió de la cultura catalana tan àmplia com m’agradaria, però amb la meva experiència puc dir que és una cultura una mica complexa. La gent és força oberta, no tens massa problemes per relacionar-t’hi, però per obtenir una vertadera amistat tardes molt de temps.

Creu que al Japó, avui en dia, és prou coneguda la cultura catalana?
Actualment crec que sí, i en gran part és gràcies al paper del Barça (riu). A més a més, també hi ha el referent dels artistes catalans com ara Gaudí, Dalí o Miró. D’altra banda, l’arquitectura de Barcelona té un gran paper a escala internacional i sempre es diu que si vas a la Sagrada Família és ple de japonesos (torna a riure).

A Mallorca, a més d’ensenyar el japonès també fa cursos de papiroflèxia. És una forma més d’acostar-se a la cultura japonesa?.
Sí, amb la papiroflèxia aproximem la gent a la cultura japonesa, però també intento introduir-la en la cultura catalana, com per exemple treballant el paper tot fent roses el dia de Sant Jordi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa