Tornaveu
Joan Herrera: L’Institut Català de l’Associacionisme Cultural és una peca clau. Nosaltres el portem al nostre programa electoral.

– La creació de l’Institut Català de l’Associacionisme Cultural com a necessitat i demanda per a enfortir el sector associatiu cultural i com a evolució de l’actual Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
Hi estem d’acord, ho portem al programa. Creiem que l’Institut Català de l’Associacionisme Cultural és fonamental: si tens una concepció de la cultura participativa, més democràtica, feta des de l’associacionisme, el que necessitem són espais d’interlocució.
Entenem que aquest institut és una peça clau, com a punt de trobada, d’interlocució i de lideratge de l’associacionisme cultural. Un puntal de referència en el foment de la cultura associada, participada… Aquest Institut, el portem al programa com una de les prioritats, per a donar un pas a nivell cultural i entendre que la cultura avui és associació, associacionisme i aquest exercici democràtic de la cultura.

– L’aprovació del PecCAT (Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya) ha suposat un cert enfrontament amb la tradició de gestió associativa d’equipaments culturals històrics.
És fonamental entendre que avui el que té una funció pública no és només l’equipament o el fet que pertanyi a l’Administració, sinó que el teixit associatiu, l’associacionisme cultural, juga també un paper públic. Un element clau en el PecCAT és que s’hi incorporin els equipaments privats que fan una funció pública.
Necessitem equipaments que funcionin més en xarxa, que no estiguin isolats, aquest és l’element clau. Cal un pla d’equipaments en què tots els que tenen una funció pública, siguin d’una associació o de l’administració, tinguin una estratègia en xarxa.
També necessitem incorporar els equipaments d’ensenyaments artístics. És una realitat arreu del país i també ha de ser en el PecCAT. Aquest és el plantejament que fem des d’Iniciativa Verds – Esquerra Unida.

– El moviment associatiu cultural com a element de cohesió social, d’integració i de país.
Nosaltres no tenim una concepció de la cultura estàtica, ni com a entreteniment. La cultura té una funció educadora, popular, integradora, de fer-nos partícips d’una societat. Avui l’associacionisme cultural juga aquest paper.
Cal una relació amb l’associacionisme cultural diferent, entenent que és un factor de cohesió social, d’integració, participació i d’enriquiment democràtic.

Avui la cultura popular, l’associacionisme cultural, és una peça clau per a aquesta cultura educadora que permet participar i que incorpora a tothom al país.

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa