Tornaveu
Joan Becat: «L’UCE té molta capacitat per a adaptar-se constantment»

Com veu la situació actual de la Universitat?
Podria millorar en relació al finançament institucional, li cal. Les institucions catalanes no acaben de pensar que l’UCE és una cosa del país, de tots els Països Catalans, un dels pocs llocs o gairebé l’únic on es troba la gent d’aquest territori. És també un lloc d’idees plurals, amb contingut de caràcter universitari, marcat pel nivell no per la forma. I sembla que això no sigui suficient per acabar de rebre el suport necessari de les institucions.

I sobre el contingut, què en pensa?
L’UCE tal com és m’agrada, pels continguts, les actituds i les ganes d’aprendre, debatre i conèixer, a més del bon ambient que hi ha, fins i tot, quan hi ha tensions. La trobi encertada i té una gran capacitat per a adaptar-se constantment. És un lloc on es parla d’actualitat i de coses fonamentals amb una visió específica i plural, un dels pocs indrets on es debaten qüestions d’actualitat. Que em diguin un altre lloc on això és possible? On cadascú hi pot dir la seva.

Quin és el paper de les persones de Catalunya Nord a l’UCE?
No ho sembla, però hi ha molta gent. Pocs són estudiants, però molts fan possible el desenvolupament de la Universitat. Majoritàriament són joves que participen en l’organització, que hi fan tasques en sistema de mitja beca. N’hi ha que vénen des de fa anys i d’altres de nous. Jo dic que són gent que vénen aquí i es “vacunen” per quan surten. L’UCE no està pensada per atreure gent de Catalunya Nord sinó per Catalunya i els Països Catalans. Aquesta voluntat és una tria feta als anys 70 per Pere Verdaguer. També, cada dia a un o dos pobles del Conflent es fa animació organitzada per l’UCE: exposicions de Terra Nostra, conferències, etc., per tenir repercussió a la comarca. En aquests moments de crisi, les institucions franceses no han disminuït les subvencions i ningú no ignora que hi ha l’UCE, que forma part dels símbols de Catalunya Nord.

Com creu que serà el futur de la Universitat?
L’UCE es farà i es dissenyarà sola. Ara s’hi afegeix el projecte de Vall Roc, el Centre d’estudis i residència Pau Casals, gestionat per la Universitat. Quan estigui en ple funcionament, hi passaran unes 5.000 persones per tractar temes comuns i amb la mobilització d’entitats, amb un programa d’activitats tot l’any. En aquest espai s’hi tractaran problemes d’actualitat amb una visió catalana i plural i amb un públic nou, diferent i molt més ampli. A més, Vall Roc no dependrà de subvencions perquè els estudis que s’han fet apunten que es poden cobrir despeses. L’UCE evolucionarà i canviarà, aquests elements que comenti portaran el canvi en ells mateixos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa