Tornaveu
J. Busquet: “Els ciutadans podem construir estructures de país”

Nou lliurament de l’Especial Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que se celebraran el proper 21 de març a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquesta sèrie, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d’Antoni Carné, president-fundador de l’entitat, i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base

La societat catalana, organitzada més enllà de les institucions, ha creat bona part de les estructures culturals i socials que Catalunya gaudeix com a país. I Jordi Busquet, director general de Previsora General, es mostra convençut que pot seguir transitant aquest camí basat en la cooperació i l’organització democràtica. Mutualitats i associacions han millorat, sobre aquests valors, les condicions vitals de la ciutadania. Les primeres creant un sistema de protecció mútua, les segones facilitant l’accés a la cultura, segueixen sent agents claus pel progrés de la societat catalana.

Com esteu vivint, des de la Previsora General, l’auge de l’associacionisme cultural que estem experimentant els darrers anys?

Els darrers anys la societat catalana ha experimentat moments importants i de canvis profunds, on l’associacionisme ha pres protagonisme i s’ha transformat en un referent Per nosaltres, com a mutualitat catalana que vol impulsar i difondre els valors i principis del mutualisme, basats en la solidaritat i organització democràtica, és molt important el creixement que l’associacionisme cultural està experimentant en els darrers anys.

Podem dir que les mutualitats i les associacions gaudeixen d’una història paral·lela, basada en la cooperació. Les mutualitats sorgiren com a eina de rescat social, i les associacions per la necessitat que tenia la ciutadania d’implicar-se culturalment.

La història té el mateix inici i el mateix final: les persones. És una història que no acaba, perquè quan finalitza una etapa sempre se n’enceta un altre, amb diferents persones però amb la mateixa finalitat.

Aquí és on crec que rau la diferenciació i alhora l’èxit de les nostres entitats. En ambdós casos ens trobem amb estructures fetes per persones al servei de les persones, i en ambdós casos podem veure l’enorme rellevància que tenen en el nostre país i el compromís existent.

Els ciutadans potser no podem edificar estructures d’estat, però ningú podrà evitar que les persones seguim construint estructures de país.

Quins valors afegits poden aportar les mutualitats respecte les companyies d’assegurances?

Podem definir les mutualitats com a entitats de persones que exerceixen amb caràcter principal una activitat asseguradora sense afany de lucre, sota els principis de protecció mútua, solidaritat, gestió professional i organització democràtica.

La tradició mutualista catalana s’ha desenvolupat principalment en la prestació de serveis, significativament en l’àmbit de la malaltia i l’assistència sanitària, així com en serveis d’enterrament.

Previsió social i complementarietat són elements substancials a la naturalesa de les mutualitats. Es tracta d’un model assegurador social i de proximitat, que ofereix solucions a les necessitats de protecció social dels catalans i catalanes.

Les Mutualitats hem de treballar per ser una alternativa a l’assegurança tradicional, posant l’economia al servei de les persones i treballant per aconseguir una societat més amable i solidària, buscant noves solucions per generar valor per als nostres mutualistes. Aquests són els principals valors diferencials de les mutualitats respecte a les companyies d’assegurances.

Quina repercussió creieu que poden tenir els Premis Antoni Carné en el teixit associatiu català?

Crec que aquests premis són el reconeixement a la feina feta per tantes persones i organitzacions que treballen en la difusió de la cultura i l’associacionisme a Catalunya. El teixit associatiu català segueix un model i fomenta uns valors que apropen les tradicions i la cultura catalana a la ciutadania; un model que treballa amb l’objectiu que aquests valors i tradicions, perdurin en el futur.

Els premis Antoni Carné han de ser l’homenatge a tots els actors que formen part del teixit associatiu català. Per altra banda també crec que tots els agents que formem part de l’economia social i col·laborativa catalana, hem de fer difusió dels nostres valors per tal que la repercussió de la nostra tasca arribi arreu del nostre territori.

ESPECIAL PREMIS ANTONI CARNÉ DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ

Entrevista a Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Entrevista a Salvador Cardús, sociòleg

Entrevista a Amadeu Carbó, educador social i activista de la cultura popular

Entrevista a Joan Maluquer, president d’Heptàgon

Entrevista a Joan-Ramon Gordo Montraveta, director d’edicions de l’Ens de

Entrevista a Pere-Joan Pujol, president de XarxAteneu i vicepresident de l’ Ens

Entrevista a Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals

Entrevista a Rosa Maria Provencio, tresorera de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Entrevista a Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel

Entrevista a Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i vicepresident primer de l’Ens

Els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català són possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa