Tornaveu
David Quiles: “Ens hem focalitzat en la gestió cultural”

Geldo és un municipi situat a la comarca de l’Alt Palància. Sols Sogorb limita amb ella, la resta és natura. Hi ha censats vora 700 habitants, però l’activitat cultural arriba a ser frenètica a l’estiu. Des de principis de febrer exerceix com a Capital Cultural Valenciana. L’alcalde David Quiles ens explica com afronten aquest repte.

Per què ha estat designada Capital Cultural?

Perquè se’ns ha reconegut l’activitat cultural desenvolupada a partir del 2015. L’equip de govern ens hem focalitzat en la gestió cultural, ja que ens sembla força important. Hi hem posat molta il·lusió i feina, malgrat que els regidors de poblacions inferiors a mil habitants no estan alliberats.

De quanta gent estem parlant?

De quatre regidors fins al 2019 i de cinc fins ara, més un petit grup de col·laboradors, voluntaris i amics. Hem tirat endavant buscant complicitats amb el poble i amb altres associacions i localitats de la comarca.

Què pots contar-nos de la Setmana Cultural?

L’estiu del 2022 vam celebrar-ne la trentena edició.

A partir del 2015, van anar augmentant el nombre d’activitats i de dies, així com la seua qualitat. Ara mateix, ja estem en deu dies. Comencen  divendres al vespre i acaben diumenge de la setmana següent. Constitueixen el preludi de les festes patronals, quan tothom és a Geldo. Molta gent va emigrar a les grans ciutats, però els descendents hi tornen cada estiu.

Quin és l’esdeveniment cultural més important de la Setmana?

ImaginArte Geldo. L’encetàrem el 2016 com un certamen comarcal amb artistes locals i comarcals. Aprofitàrem un mur de contenció del pati de l’escola força lleig i començàrem a pintar-lo. Amb els anys, ha esdevingut el “Passeig de l’Art”, perquè hem anat pintant altres murs. Posteriorment, hi han participat grafiters i especialistes en art urbà procedents d’altres ciutats i països. El 2019 vam començar a pintar murs de propietat particular, comptant amb el permís i la col·laboració dels amos.

Què hi ha de la poesia?

Sempre ens hi ha atret d’una manera especial. Comptem amb la col·laboració d’una poeta local que en contacta amb d’altres. Li dediquem un dia sencer. A partir del 2021, s’inicià la col·laboració de David Trashumante, responsable de Vociferio, que s’ocupa d’Ecopoéticas Geldo.

Què és “Geldo i Acció!” ?

Un certamen de cinema que va començar amb col·laboracions comarcals. A David Soriano, un realitzador molt jove, li vaig proposar de crear un certamen de cinema i em va parlar de curtmetratges exprés. El resultat és el Festival Exprés, que dura 72 hores. Consisteix a presentar als participants una idea que han de desenvolupar en una hora i un moment concrets. En 72 hores, han de desenrotllar guió, gravar-lo i enviar-lo. 

És un festival que m’estime molt, perquè, durant uns dies, el poble s’ompli de gent, esdevé un plató i tothom hi participa. Cal rodar-lo a Geldo i així assegurem que les càmeres es moguen pels nostres carrers, places, habitatges, jardins… La gent està encantada de participar-hi. És molt divertit i tots hi col·laborem.

Així mateix, formeu part de la MICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu)…

Sí i el 2022, n’hem estat la seu.  L’hem fet coincidir amb un altre circuit al qual estem adherits: CIRC POBLA’T, associació de companyies de circ valencianes.

Va ser un esdeveniment màgic, perquè, a més de les projeccions de la MICE, amb tallers impartits per artistes cubans excepcionals, va ser molt intens i bonic. Mònica Ibáñez n’ha estat la “culpable” que tants esdeveniments culturals de Geldo hagen estat un èxit. La seua col·laboració per a l’obtenció de la capitalitat cultural ha estat essencial i ens ha posat en contacte amb gent extraordinària.

Quines altres activitats hi desenvolupeu?

Titirigeldo, que és un projecte de teatre infantil. Volíem crear un festival de teatre adreçat exclusivament als més joves. Es desenvolupa durant el cap de setmana i hi col·laboren algunes associacions del poble.

Quant a la banda musical, mobilitza molt a la gent. Hi imparteix un taller d’instruments musicals i tenen el seu Festival Itinera de Música. Geldo y telón és la nostra proposta habitual de teatre per a adults.

Quines altres activitats literàries hi desenvolupeu?

La Fira del Llibre en primer lloc.

Després, el Certamen de cal·ligrafia Ramón Rubio. Era oriünd de Geldo i fou el creador dels famosos quaderns Rubio que tothom ha emprat. Volíem honorar la seua memòria perquè també va donar terrenys per a la construcció de la biblioteca pública, un parc, el centre mèdic i el col·legi públic. A més, va ajudar molts conciutadans amb diners a estudiar una carrera. Hem creat al Palau de Geldo un museu amb la seua obra i estem pensant ampliar el Certamen a gent gran.

Finalment, tenim el Certamen per a Joves Escriptors, del qual és responsable Miguel Alayrach, autor de contes infantils. És molt conegut i s’encarrega de gestionar el Certamen i fomentar l’aparició de joves talents.

En què consisteix el Rock by the River Palancia?

D’una picada d’ullet als joves rockers de la població. Els hem donat un espai al costat del riu on poden emprar bafles, altaveus i altres instruments sense destorbar a ningú.

D’on traieu la capacitat per organitzar tants esdeveniments?

No ho sé pas… Al final, hem de posar-hi fre perquè acabem esgotats. En son moltes hores…

Ara bé, ens agrada; n’anem aprenent i la gent cada vegada hi col·labora més perquè hi veuen el nostre entusiasme. Persones i entitats, com l’Associació Cultural Torre Selda, que és molt jove encara però que ja hi realitza activitats molt interessants. També comptem amb l’Associació de Dones i col·laborem amb l’Institut de Cultura de l’Alt Palància,

Què és el Peripherial Youth Makers?

Un moviment que posa en contacte joves artistes europeus per tal de treballar conjuntament. El 2022 passaren per Geldo perquè està dins la Via Verda d’Ojos Negros, que és la més llarga d’Espanya.

I, per acabar, què pots contar-nos del Palau dels Ducs de Medinaceli?

L’edifici final era del segle XV. El seu origen, una torre de vigilància o d’oració àrab del segle XI. A partir de la torre, van anar annexant-se diferents volums. Per això, acabà tenint bastants estils barrejats, encara que predomina el gòtic valencià. Malgrat ser un palau formidable, el seu deteriorament era terrible. Ha patit allò de no dir i n’hi ha hagut comerços, infrahabitatges, bar, escoles i tafureries de xavals. 

Portem temps rehabilitant-lo en fases. Actualment, estem en la novena. Ja hem acabat el Museu de Rubio i la zona expositiva del palau. Estem a punt d’inaugurar un espai cultural enorme i hi traslladarem les oficines municipals. Volem que tinga vida al llarg de tota la setmana.

Rebeu algun ajut de la Comunitat Europea?

Sí. El pressupost del poble és molt reduït i ens presentem a concursos per aconseguir ajudes, encara que és força treball. En tenim de fons europeus, Diputació i algunes conselleries.

Què en queda per recuperar?

La porta gran, la il·luminació ornamental de l’edifici, algunes sales com la vella almàssera, que està completa i en bon estat, i una petita capella de moltíssim valor. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa