Tornaveu
Les fronteres físiques i musicals de la jota, a debat al 3r Congrés

És un signe d’identitat cultural consolidat. En èpoques menystingut, en èpoques vanagloriat, el ball de la Jota transcendeix fronteres físiques i musicals i és patrimoni cultural que s’enriqueix amb el pas del temps. Posar a debat aquest patrimoni des de tots els punts de vista possible és l’objectiu del 3er Congrés de la Jota als territoris de parla catalana, que tindrà lloc a Falset entre el 14 i el 16 d’abril, sota l’organització del departament de Cultura de la Generalitat, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Falset.

El congrés s’adreça tant a estudiosos de la matèria com a aficionats, amb ponències i comunicacions, presentacions de discs, llibres i altres projectes, així com debats en taules rodones i també es podrà gaudir d’activitats lúdiques, creatives i participatives amb espectacles i tallers sobre la temàtica.

Tres eixos temàtics

El primer bloc que es tractarà analitzarà la relació de la jota amb altres gèneres musicals gràcies a la seva permeabilitat i facilitat per expandir-se i fusionar-se, per exemple, amb el vals i el fandango, però també les seves incursions en cançons de batre, cançons de sega, cançons de bressol­ i fins i tot les “jotes valencianes”. Una reflexió sobre tots aquests parentius, els aspectes coreogràfics, instrumentals o vocals que la jota comparteix amb altres gèneres musicals per tal d’establir paral·lelismes sobre l’evolució d’aquests gèneres en els nous contextos musicals i socials.

Però la jota ha traspassat fronteres i ja es considera un ball universal. I aquesta és la temàtica del segon bloc. Segons s’explica en la presentació del congrés, en aquest bloc es parlarà del mestissatge de les xàqueres, folies, paradetes, canaris i altres gèneres amb els substrats autòctons, i les mútues influències americanes, asiàtiques i africanes que van donar lloc a la jota més primigènia. S’analitzaran les formes i realitats de la jota en l’actualitat als diversos llocs fora del territori espanyol on encara es canta, es toca i es balla.

El tercer bloc es dedicarà a la recerca i als projectes i experiències relacionats amb la jota. Aquí es donaran a conèixer projectes de recerca, projectes artístics o de cultura popular i experiències festives, formatives, musicals o de qualsevol tipus que incloguin la jota com a element destacat. Les comunicacions es poden presentar fins el 20 de gener. La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa