Tornaveu
Una xerrada explora el lligam entre els Gegants del Pi i la nissaga Casserras, referents de la imatgeria festiva a Catalunya
Amb el títol La Nissaga Casserras i els Gegants del Pi, la xerrada d’aquest dijous 21 de la Casa dels Entremesos repassarà la relació entre aquestes figures emblemàtiques de les festes de Barcelona i la família Caserras de Solsona, que han estat els responsables de la seva restauració i conservació durant 60 anys. L’acte s’emmarca en les activitats d’aniversari dels 350 anys dels Gegants petits del Pi.

Al llarg dels segles són molts els escultors que han arreglat els desperfectes que patien els Gegants del Pi. Les figures actuals, obra de Ramon Amadeu -els grans- i de José Galceran -els petits- van ser recuperades el 1960 i restaurades per un jove Manel Casserras i Boix. Ell va haver de reconstruir-les a partir de les restes trobades a les golfes de Santa Maria del Pi, una tasca que el va consolidar com a constructor de gegants. Quan Manel Caserras va morir, el seu fill, Josep Manel, va agafar el relleu, i des de llavors la família Casserras, des del seu taller de Solsona, s’ha cuidat d’arranjar els quatre Gegants dels Pi, de fer-ne les rèpliques i els vestits.

Explorar aquest lligam de més de 60 anys és l’objectiu de la xerrada que oferirà dijous (20 hores) la neta de Manel Casserras, l’actual conservadora de les figures: Sessa Casserras. Ella, juntament amb la seva germana Meme, i amb l’ajut de la mare seva mare, Teresa Moreno, segueixen al capdavant del taller a Solsona (des del 1992 en un nou emplaçament) que continua en plena activitat creativa, mantenint una mateixa essència, un estil, una estètica pròpia: la marca Casserras.

La xerrada, organitzada per l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, s’emmarca en el marc de Festes de Sant Josep Oriol 2019 i la commemoració dels 350 anys de la primera referència documentada dels gegants petits del Pi, l’Oriol i la Laia. El plat fort d’aquesta celebració és l’exposició ‘Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants Petits del Pi’, que repassa els tres segles i mig d’història i anècdotes de les figures a través de fotografies, documents històrics i objectes. Es pot visitar fins al 23 de juny a la Casa dels Entremesos.

Més informació en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa