Tornaveu
Una nova Conferència de l’Ens proposa descobrir els establiments singulars de Barcelona el 8 de maig

Milers de persones visiten cada dia el Museu Picasso, Park Güell o la Sagrada Família. Però la identitat i la història de Barcelona no es troben només en els seus museus o monuments. També estan en els establiments històrics, que resisteixen (o no) a la invasió de les franquícies i a la globalització. Donar a conèixer alguns d’aquests locals històrics, molts d’ells desconeguts pels mateixos barcelonins i barcelonines, és l’objectiu de la conferència que oferirà el president de l’AEE, Josep Maria Roig, el pròxim 8 de maig (19 h) a la seu de l’Ens.

Al barri gòtic, l’emblemàtica i gairebé bicentenària botiga El Ingenio (del seu taller van sortir molts dels capgrossos, gegants i altres criatures de cartó pedra que desfilen a les festes de Catalunya) va reobrir les portes a finals del 2018 després d’estar un any tancada per motius econòmics. Com que la seva història va sortir a diversos mitjans, aquest és potser un dels locals emblemàtics més coneguts de Barcelona. Però a la ciutat hi ha nombrosos comerços de teles i teixits, d’espardenyes, guanteries, camiseries, cereries, farmàcies, orxateries, bodegues o bars (fins i tot botigues de parallamps), que conserven l’arquitectura, el mobiliari i la decoració original, així com moltes històries i records. Constitueixen un valuós patrimoni i formen part de la memòria i la identitat de la ciutat.

Establiments Emblemàtics: memòria i patrimoni de la ciutat

La pròxima Conferència de l’Ens, dimecres 8 de maig, ens proposa descobrir i reivindicar patrimoni, amb el fotògraf Esteve Vilarrúbies. Aquest presentarà el nou llibre Emblemàtics Barcelona. La guia dels establiments emblemàtics, una obra bàsicament visual, que retrata, a partir de les seves fotografies i els dibuixos de Joan Bueno, un centenar dels locals emblemàtics que podem trobar a la ciutat. Impulsada per l’AEE i editada pel Fons d’Imatges del Comerç de Catalunya, es tracta d’una guia trilingüe (català, castellà i anglès), per tal d’arribar tant als barcelonins com als turistes.

La conferència també comptarà amb Josep Maria Roig, vicepresident de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, entitat que treballa per defensar aquestes botigues, més enllà de la façana, protegint la seva activitat, els productes tradicionals i el servei al veïnat, davant la globalització i la lògica del mercat, que han engolint aquests establiments singulars i convertint els centres històrics de les ciutats en fotocòpies que es repeteixen per tot el món.

L’entrada a la conferència és gratuïta fins a completar l’aforament. Us hi podeu inscriure prèviament enviant un correu a [email protected] o trucant al telèfon 93 269 10 42.

La Conferència de l’Ens compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Concepció Casadevall i Roviró a abril 30, 2019 | 14:59
    Concepció Casadevall i Roviró abril 30, 2019 | 14:59
    Tots els articles m'han agradat, però us envio el missatge perquè abans rebia per internet el TORNAVEU, però ja fa temps que no el rebo. Heu deixat de fer-ho? Si no és així i me'l podeu tornar a enviar, us ho agrairé. Una cordial salutació de Concepció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa