Tornaveu
Una investigació se submergirà en els ateneus de barris obrers de Barcelona

Per la importància dels ateneus en la nostra societat, pren importància la concessió de la VII Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya, dotada amb 3.000 euros i la publicació de l’obra resultat a càrrec de l’editorial Afers, per fer recerca en aquest àmbit tan important de la cultura del país. Les investigadores Maria Jesús Vidal, Sheila Garcia i Isabel Centeno desenvoluparan el treball Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta: memòria popular de l’associacionisme cultural i polític a dos barris obrers. Així ho ha decidit el jurat de la beca, format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Antoni Gavaldà, historiador i professor de la URV; Alfons Tiñena de Lluïsos d’Horta i Pilar Firmas de la direcció de la Federació d’Ateneus.

El treball presenta una novetat en tota la trajectòria dels estudis becats per la Terra d’Ateneus, i és que per primera vegada una proposta d’estudi planteja posar el focus en el teixit associatiu de la ciutat de Barcelona, més concretament a la zona costanera del Poblenou i la Barceloneta. El jurat ha valorat molt positivament la proposta d’estudi comparatiu que plantegen, com també la rigorositat de la trajectòria curricular de les investigadores. La beca, que compta amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a tots els investigadors dels centres d’estudis locals i comarcals.

La col·lecció Terra d’Ateneus ja compta amb quatre volums publicats: “El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)”, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus , 2015); el tercer volum de Guillem Puig: “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979” i “Els ateneus en l’àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l’associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017)”, presentat per Victòria Almuni i Eva Garcia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa